eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: Fradi.hu

Indul a Fradi BL-idénye: meseszép környezetben sem könnyű futballozni

Idénybeli első tétmérkőzését játssza a Ferencváros kedd este a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában, a Feröer-szigeteken. Az ellenfél a KÍ Klaksvik.

Mi vagy ki a Fradi legnagyobb ellenfele? – tehetjük fel a csak elsőre fura kérdést a párharccal kapcsolatban, mert persze, hogy a feröeri bajnok. Ám a KÍ, függetlenül attól, hogy valóban a saját léptékével mérve történelmi menetelés részese azzal, hogy 2023-ban eddig mind a 16 bajnoki meccsét megnyerte, a játéktudást tekintve nincs a legutóbbi négy idényben kivétel nélkül a BL vagy az Európa-liga főtábláján szereplő, mi több 2022 őszén az Európa-ligában a maga csoportját megnyerő Fradi szintjén.

Az igazi kihívást tehát leginkább a körülmények jelentik. Nem elsősorban az időjárás, hiszen sokkal jobb 12-13 fokban futballozni, mint 32-33-ban. (Az interneten fellelhető előrejelzés szerint nem lesz eső.) Inkább a szokatlan talajú műfű, s a szabályos minimumát nagyon megközelítő pályaméret. E kettő nyilvánvalóan megkönnyíti a védekező, a mérkőzést minél kevesebb góllal letudni vágyó csapat dolgát.

Láttunk már példákat erre. A magyar válogatott, amely nagyságrendileg annyival jobb a feröerinél, mint a Ferencváros a KÍ-nél, 2014-ben Szalai Ádám góljával éppen csak hogy nyert Tórshavnban, majd 2016-ban gól nélküli döntetlennel tért haza.

A KÍ tavaly ilyenkor, igaz, a 3-0-ra elveszített első mérkőzés után, 3-1-re megverte az 2021–2022-es idényben az AS Romát is kiütő norvég Bodö/Glimtet, úgy, hogy az első félidő közepén már két góllal vezetett. A legutóbbi öt nemzetközi kupamérkőzéséből (ebben természetesen nincs benne a pozsonyi Slovan ellen UEFA-döntéssel megnyert találkozó) négyet megnyert. Egyedül a lett RFS nyert ellene.

A Ferencváros, amely általában éppen csak lezárva az edzőtáborozást érkezik az első BL-selejtezőre, oldott már meg nehezebb feladatokat is. De elsősorban itthon kezdett magabiztosan: tavaly például a kazah Tobol ellen 0-0-val indította a nemzetközi szereplését, aztán a Groupama Arénában megmutatta, hogy milyen nagy a valós erőkülönbség.

Sztanyiszlav Csercseszov a hétfői sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy két edzőtábor van a csapata mögött, megfelelően felkészültek, s azt is elmondta, hogy

a Népligetben nem gyakoroltak műfüvön, mert az másmilyen, mint a feröeri.

A zöld-fehérek már kilenc új játékost szerződtettek a nyáron (beleértve a Kecskemétről visszatért kapust, Varga Ádámot), de közülük várhatóan legfeljebb kettő játszik ma este.

Az UEFA-hoz a klub a következő névsort adta le:

Varga Ádám, Dibusz Dénes (kapusok), Samy Mmaee, Mats Knoester, Eldar Civic, Botka Endre, Myenty Abena, Pászka Lóránd, Ibrahim Cissé (védők), Anderson Esiti, Mohammad Abu Fani, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Cebrails Makreckis, Baráth Péter, Mohamed Ali Ben Romdhane (középpályások), Kwabwena Owusu, Amer Gojak, Varga Barnabás, Adama Traoré, Tosu Kehinde Oluwatosin, Marquinhos, Lisztes Krisztián (csatárok).

A feröeriek – kiderül ez az ulloi129.hu portál anyagából – elsősorban abban bíznak, hogy a Fradi nincs még játékban, s hogy túlságosan kinyílik majd a támadások közepette. A honlap idézte a norvég edző, Magne Hoseth véleményét: „Nagy a két csapat közötti különbség, jól meg kell szervezni a védekezést, de ki kell használni a lehetőségeinket is, ha adódnak majd. A Ferencváros nincs még játékban, a felkészülésből jönnek, még kicsit talán fáradtabbak. Három vagy öt védővel kezdünk, kelleni fognak hátul az emberek. Arra számítunk, hogy Marquinhos és Zachariassen sokszor jön majd feljebb, így esélyünk nyílik majd kontrázni, ez lehet a legnagyobb esélyünk, hogy jobbak legyünk a két meccs alatt. Nyomás alá próbálnak majd helyezni minket, ezt is várjuk tőlük, hiszen az elmúlt 4-5 évben jól szerepelnek a nemzetközi kupákban. A rögzített szituációk kivédekezésében nem olyan jók, ezek is jó lehetőségek lehetnek számunkra.”

Turi Géza, a bő két évtizede a ZTE-vel bajnok kapus, a KÍ kapusedzője azt mondta Borbola Bencének, a Nemzeti Sport kiküldött tudósítójának: „A városban azt beszélik, van esélyünk! A kisebb méretű pálya előnyünkre válhat, és ha tudjuk játszani a saját kis játékunkat, szoros mérkőzés lehet. Az elmúlt időszakban megmutattuk, nemzetközi szinten is megálljuk a helyünket.”

A mérkőzés magyar idő szerint 20.45-kor kezdődik, az M4 közvetíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×