eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lionel Messi, a Paris Saint-Germain (j2) és Joshua Kimmich, a Bayern München játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Bayern München-Paris Saint-Germain visszavágó mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában 2023. március 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Messi nem akarja a PSG-t, a PSG nem akarja Messit

Messi nem fog hosszabbítani. Mármint párizsi klubjával. Ez a hír, amit lassan tényként kezelnek a francia orgánumok. L’Équipe, mindegyik közül talán a legfontosabb, máshonnan közelít: Le PSG ne prolongera pas. Vagyis, hogy a PSG nem hosszabbít. Mindezt alkalmasint csak egyféleképpen lehet értelmeznI: egyik fél sem ragaszkodik a nyáron lejáró kétéves szerződés megújításához.

Lionel Messi 2021 nyarán igazolt, felnőtt pályafutása első klubváltása után, a Barcelonától a Paris Saint-Germainbe. Sem a katalán klub akkori pénzügyi viszonyai, sem a klub élén történt elnökváltás nem billentette lelkében a maradás felé a mérleg nyelvét. Érzelmes búcsút vett a klubtól, de eligazolt.

Párizsban királyként, ha úgy tetszik, futballista múltjához, hírnevéhez méltón fogadták. Már a PSG játékosaként kapta meg a 2021-es aranylabdát, ahogyan mondani szokták, talán nem véletlenül. Mindazonáltal a PSG-nél töltött lassan teljes két szezonja nem sikertörténet, még az is megkockáztatható, hogy éles kontrasztban van az ebben az időszakban az argentin válogatottban mutatott teljesítményével.

Miután összeállt a Parc des Princes-ben a Messi, Mbappé, Neymar trió, a csapattal szembeni alapelvárásként fogalmazódott meg, hogy végre nyerje meg a Bajnokok Ligáját. 2022 és 2023 tavaszán is nagyon messze volt ettől. Ráadásul egyre több feszültségről lehetett hallani Kylian Mbappé és a két dél-amerikai csatártárs között, alighanem ez is az oka annak, hogy a világsajtó Neymar és Messi nyári távozását is tényként kezeli.

Messi az első idényében nem játszott kiemelkedően (tegyük azért hozzá, ő egy bizonyos szint alatt nem tud futballozni…), de a 2022–2023-as évre feljavult. 2022-ben, a klubban és a válogatottban szerzett gólokat tekintve a topligák játékosai közül csupán Kylian Mbappé, Erling Haaland, Robert Lewandowski és Christophe Nkunku előzte meg. 2023-ban eddig nyolc bajnoki gólt szerzett.

A legutóbbi, már egyértelműen a szakítás irányába mutató ügy a hét elején robbant ki: a PSG két hétre eltiltotta az edzések látogatásától és fizetésmegvonással sújtotta, miután az argentin világklasszis Szaúd-Arábiában vett részt egy szerződéses kötelezettségéből fakadó, de mégis csak a PSG-vel kötött kontraktusán kívül eső turisztikai eseményen. (Ne keverjünk bele nagypolitikát, de néhány éve, a feszült katari–szaúdi viszony miatt különösen pikáns lett volna ez a lépés. Az elmúlt időszakban enyhült a feszültség a két ország között.)

Az eltiltás szerint Messi nem fog játszani a PSG következő két bajnokiján, a Troyes és az Ajaccio ellen, miközben a csapat előnye a bajnoki tabellán ötpontnyira fogyott. Messi egyébként azt mondta, hogy eredetileg engedélyt kapott az útra, csak közben – részben talán a Lorient elleni vasárnapi vereség miatt is – megváltozott a klubon belüli menetrend, hétfőre is edzést vezényelt Galtier edző.

A futballügyekben mindig jártas RMC Sport azt hangsúlyozta, hogy a klub vezetői nyilvánvalóan példát statuáltak Messivel, párhuzamosan azzal, hogy közölték: új politika van a klubnál, amelynek lényege, hogy egyetlen játékos sem fontosabb, mint maga az egyesület.

A helyzet konkrét, az RMC még azt sem zárja ki, hogy a nyilvánvalóan megbántott Messi, főleg, amennyiben addig eldőlne a bajnokság, a további három fordulóban sem játszik majd a PSG-ben. Másképpen: soha többet.

A L’Équipe is felült erre a hullámra, azt elemezve, merre vezethet tovább az argentin világsztár útja. Az egyik lehetséges irány a Barcelona, de nem biztos, hogy erre lesz jogi lehetőség. Egyre erősebb az amerikai vonal: David Beckham Miamiba szerződtetné. Mint ismert, Messinek korábban volt egy vélhetően most is élő „világverő” ajánlata Szaúd-Arábiából, még ez is belejátszhat a képbe. Az Onda Cero nevű rádióállomás Radioestadio Noche a legutóbbi adásában egy újabb változattal rukkolt ki: Messi egy évre visszamegy a Barcához, majd utána Szaúd-Arábiába, az al-Hilalhoz igazol.

Frissítés

Az átigazolási ügyekre specializálódott, általában jól értesült Fabrizio Romano osztotta meg Twitteren, hogy a hétszeres aranylabdás, decemberben világbajnoki címet nyert argentin szupersztár édesapja, Jorge Messi már egy hónappal ezelőtt közölte a döntést (hogy a szezon végén Lionel Messi elhagyja a Paris Saint-Germain labdarúgócsapatát) a párizsi klub vezetőivel.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 17:15
2024. április 27. 16:25
×
×
×
×