eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PARIS, FRANCE - MAY 28: Sadio Mane of Liverpool has a shot saved by Thibaut Courtois of Real Madrid during the UEFA Champions League final match between Liverpool FC and Real Madrid at Stade de France on May 28, 2022 in Paris, France. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Nyitókép: Shaun Botterill/Getty Images

A Liverpoolnak nincs szerencséje a Real Madrid ellen a kapusokkal

Még soha, egyetlen kapus sem védett annyi nehéz labdát a Bajnokok Ligája-döntőt történetében, mint szombat este Thibaut Courtois. A Real Madrid 1–0-s győzelmét hozó döntő szereplői és a brit, illetve spanyol lapok is egyetértenek abban, hogy a belga kapus volt a finálé főszereplője, az ő teljesítménye döntött elsősorban.

Megjegyezhetnénk, hogy ahogy az 1985-ös, a mostani botránnyal össze nem hasonlítható, rettenetes Heysel-dráma miatti halasztás is, úgy szombat esti kényszerű várakozás is a Liverpool, s nem az ellenfél játékosait viselte meg inkább. Ugyanakkor ez csak félig lenne igaz. Kétségtelen, hogy a Pool nem tudta megközelíteni az idényben többször is látott formáját, vitathatatlan, hogy néhány kulcsembere alulteljesített. De a csapat kitűnően kezdett és a mérkőzés egészét tekintve bőven megvolt annyi helyzete, amennyiből az európai kupasorozatok legutóbbi hat döntőjét figyelembe véve (a 2020-as, lisszaboni BL-döntővel indul a sor, s benne van a 2022-es tavasz immár mindhárom, tehát a Bajnokok Ligájáért, az Európa-ligáért és a Konferencia-ligáért vívott fináléja is) az első csapat legyen, amelyik legalább két gólt szerez.

Ám nem, hogy kettőt nem szerzett, hanem egyet sem. Ez pedig elsősorban Thibaut Courtois érdeme.

A Liverpool az első félidőben ötször lőtt kapura, annyiszor, mint a Klopp-éra előző két Bajnokok Ligája-döntőjében összesen. (2018-ban kétszer, 2019-ben háromszor.) Nem könnyű kiemelni bármelyiket is Courtois bravúrjai közül, de Mohamed Szalah közeli lövésének gyors hárítása, illetve Sadio Mané kísérlete után a látványos robinzonádja kívánkozik az élre.

A második félidőben sem volt könnyebb dolga a kapusnak, egyedül Mohamed Szalahhal szemben három fontos párharcot nyert meg, az utolsó percekben, amikor a jobbösszekötő helyén betörő egyiptomi csatár közeli lövését jobb felkarjával kiütötte,

Szalah kínjában a földet verte.

A források megemlítik, hogy amióta az Opta elemzőrendszer elkészíti a statisztikáit (a 2003–2004-es szezon óta), Courtois kilenc védése a döntőkben csúcsot jelent. Az is ismert, hogy az egész szezont tekintve övé a legtöbb védés (59) és a legjobb százalékos mutató a legalább öt védést produkáló kapusok között (80,56).

A Liverpoolnak nincs szerencséje a Real Madrid elleni BL-döntőkkel:

2018-ban a saját kapusa, Karius mondott csődöt,

most pedig az ellenfél kapusa brillírozott. Egyébként sokan gondolták, gondolják, hogy a világ jelenlegi legjobb két kapusának a párharcát hozhatja a döntő. Az ilyesfajta ítélet mindig szubjektív, de tény, hogy Alisson Becker és Thibaut Courtois is a legszűkebb elitbe tartozik. Ugyanakkor feltűnő volt, hogy a fantasztikusan védő belgával ellentétben Alisson milyen bizonytalan volt többször is. Ami, persze, nem jelenti azt, hogy rajta ment el a mérkőzés.

Jürgen Klopp a találkozót követő sajtótájékoztatón a rivális kapusát dicsérte, de úgy, hogy diszkréten bár, de odabökött a győzteseknek: „Sokkal több lövésünk volt, sokkal több kapura lövésünk volt, de a legdöntőbb statisztika abszolút a Madrid oldalán van. Csak azért, hogy senki ne gondolja, hogy nem gratulálok a Real Madridnak, most ezt megteszem, de amikor a kapus a meccs embere, akkor valami nem stimmel a csapatánál, szóval azt hiszem, volt három igazán nagy helyzetünk, ahol Courtois hihetetlen védést mutatott be. Ők lőttek gólt, mi nem – ez a legegyszerűbb magyarázat a futball világában.”

Vinícius Júnior gólja döntötte el a mérkőzést, a gólpasszt Fede Valverde adta. Utóbbi igazolta Carlo Ancelotti döntését, jó húzás volt a kezdő csapatba állítani. A Real Madrid tizennegyedik alkalommal nyerte meg a bajnokok tornáját, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját hatszor, a BL-t nyolcszor. A „királyi klub” vitathatatlanul az 1955-ben alapított sorozat legfontosabb és legsikeresebb csapata, immár kétszer annyi elsőséget számlál, mint az örökranglista második helyén álló AC Milan.

Florentino Pérez elnöklése alatt ez volt a csapat hetedik BL-trófeája, hajdanán Santiago Bernabéu hat BEK-diadalig jutott.

Carlo Ancelotti a negyedik BL-sikerét érte el, kétszer az AC Milannal, kétszer a Real Madriddal nyert. Ezzel ő is vezeti az örökranglistát, egyedüli rekorder. A játékosai közül Daniel Carvajal, Marcelo, Luka Modric, Isco, Karim Benzema, Gareth Bale, Casemiro és Nacho a Real Madrid legutóbbi öt BL-győzelmének egyaránt részese volt. Ötszörös győztes Toni Kroos is, aki egyet a Bayernnel, négyet a Madriddal nyert. A BEK és a BL közös történelmében öt elsőségnél többet csak egyetlen futballista ért el: a nemrégiben elhunyt Paco Gento, hatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×