eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Szurkoló a saint-denis-i Stade de France stadion kerítésén a Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés előtt a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében 2022. május 28-án. A Párizsban uralkodó közlekedési káosz miatt sok néző késve érkezett a stadionhoz, amelybe számos Liverpool-drukker jegy nélkül próbált meg bejutni, és eközben többen összetűzésbe kerültek a rendezőkkel. A mérkőzés 37 perces késéssel kezdődött, és a madridi együttes 1-0 arányú győzelmével zárult.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Jobban látszik, hogyan tört ki káosz a BL-döntő előtt, de nem tiszta még a kép

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter szerint a hamis jeggyel érkező rajongók tömege mellett az sem tett túl sok jót az eseménynek, hogy párizsi fiatalok egy csoportja megpróbált erőszakkal bejutni a stadionba. A britek ugyanakkor vizsgálatot sürgetnek a rendőri fellépés szerintük eltúlzott mértéke miatt.

A francia rendőrség paprikaspray mellett könnygázt is bevetett a Liverpool-drukkerekkel szemben, de azzal is vádolták őket, hogy a stadionhoz vezető egyik bekötőút lezárásával nagy embertömeg feltorlódására teremtettek lehetőséget.

Mindennek köszönhetően végül bő 35 perces késéssel tudta csak kezdetét venni a meccs, melyet a Liverpool 1-0 arányban elvesztett a Real Madriddal szemben, írja a BBC.

A francia magyarázat így szól

A francia sportminiszter azelőtt beszélt a káosz mögötti okokról, hogy sor került volna egy megbeszélésre közte, az UEFA és a stadion képviselői, valamint a rendőrség között. A találkozót azért szervezték meg, hogy levonhassák az esetből fakadó tanulságokat.

"Először is brit drukkerek tömege gyűlt össze a stadion előtt, hamis jeggyel vagy jegy nélkül. Környékbeli fiatalok is megpróbáltak bejutni a stadionba a tömeggel elvegyülve"

– nyilatkozta egy francia rádióadónak. Ezt követően sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy családokat és gyerekeket is könnygáz ért a kavarodásban.

Hozzátette: a spanyol rajongókkal nem volt gond, a Real drukkereit jobban kontrollálták, mint a liverpooliakat. Az UEFA eredetileg a szurkolók kései érkezésére fogta a kaotikus jelenetek kialakulását, majd a hamis jegyekről beszélt okként.

A liverpooliak másképp látják

A helyszínen tartózkodó liverpooli rendőrök szerint ugyanakkor a brit drukkerek időben ott voltak a kapuknál és példásan viselkedtek. A rajongók arról beszéltek, hogy órákon át álltak sorban a meccs kezdete előtt.

"A szurkolókkal való bánásmód az UEFA és a rendőrség részéről is abszolút szégyenletes volt. Az embereket válogatás nélkül paprikaspray-vel fújták le, és voltak olyanok is, akik két és fél órával korábban érkeztek, sorban álltak, volt jegyük és a rohamrendőrök pajzsokkal támadtak rájuk" – mondta Tom Whitehurst, akinek sérült fiát is lefújták paprikaspray-vel. Nick Parrott, a BBC a helyszínen tartózkodó sportújságírója szerint

félelmetes élmény volt a beengedés

– a helyi fiatalok megpróbáltak bejutni, ennek következtében zárták be a biztonságiak a kapukat, kiszorítva a jeggyel rendelkezőket.

Andy Robertson, a Liverpool egyik játékosa pedig azt mondta, egy barátjának adott jegyet, ami biztosan eredeti volt, mégis elküldték vele, azzal indokolva a dolgot, hogy a jegy hamis.

Nem jött ez jól Párizsnak

Joanne Anderson, Liverpool polgármestere is visszataszítónak nevezte a francia rendőrség viselkedését.

"Amikor láttam, hogy a liverpooli szektor sok ülése üres és a meccs késve kezdődik, tudtam, hogy a jegyekkel rendelkező emberek nem tudtak bejutni, így hát körbesétáltam, hogy megnézzem, mi történik. Láttam, hogy a Liverpool-szurkolók összezsúfolódva kiabálnak a hivatalos személyekkel, majd a rohamrendőrök egyszerűen odajöttek és paprikaspray-vel fújták le őket" – beszélt tapasztalatairól a BBC reggeli műsorában.

A kaotikus jelenetek meglehetősen szégyenletesek Franciaországban, amely a 2023-as rögbi-világbajnokság és a 2024-es olimpiai játékok házigazdája lesz.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×