eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Szőke Alex, a kötöttfogás 97 kilogrammos kategóriájában olimpiai kvótát szerzett versenyző az olimpikon birkózók, illetve az áprilisi Európa-bajnokságon érmet szerzett versenyzők köszöntésén a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartott szűkkörű ünnepségen 2021. május 17-én. Az eseményen a versenyző jelképesen átvette Németh Szilárdtól, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnökétől az MBSZ által felajánlott, olimpiai kvalifikációért járó 2,5 millió forintról szóló csekket.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Szőke Alex vb-ezüstérmet szerzett

Szőkének a lehető legnehezebb riválissal kellett szembenéznie a szombati fináléban.

Szőke Alex ezüstérmet nyert a 97 kilogrammosok versenyében az oslói birkózó-világbajnokság szombati napján.

Az ESMTK 21 éves olimpiai ötödik helyezett versenyzője a pénteki előcsatározások során ukrán, majd német riválist vert magabiztosan, az elődöntőben pedig az amerikai Tracy Gangelo Hancockot 4-1-es hátrányból felállva múlta felül.

A súlycsoport tokiói dobogósai közül egyedül a bronzérmes iráni Mohammadhadi Abdollah Saravi indult el a vb-n, és a papírformának megfelelően be is jutott a döntőbe, azaz Szőkének a lehető legnehezebb riválissal kellett szembenéznie a szombati fináléban.

A mérkőzés első másfél perce teljesen kiegyenlített állóharccal telt, melynek végén a bírák úgy döntöttek, a magyar tehetséget intik (0-1), ami később döntőnek bizonyult. Saravi ugyanis ki tudta használni a parterhelyzetet, egy szép pörgetést mutatott be, amivel 3-0-ra növelte előnyét. Az első szakasz hátralévő részében már egyértelműen Szőke Alex volt aktívabb, ám akciót nem sikerült csinálnia.

A szünet után is az ESMTK sportolója irányított, az iráni viszont még az első percben, némileg váratlanul ki tudta őt tolni a szőnyegről, amit a bírók egy ponttal jutalmaztak. A magyar ugyanakkor már az akció közben jelezte, hogy Saravi szabálytalanul indított, s ezt hosszas videózás után a zsűri is így látta, így maradt a 0-3. Ezek után Szőke Alex maradt lendületben és az iránit meg is intették, lentről viszont nem sikerült a pörgetési kísérlete. Ezt követően még volt hátra közel másfél perc, ám az iráni stabilan védekezett, riválisa nem talált rajta fogást, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

A világbajnoki újonc Szőke Alex karrierje első felnőtt érmét nyerte világversenyen, egyúttal a magyar csapat első dobogós helyét szerezte meg Oslóban. Pénteken a szintén kötöttfogású Lévai Tamás (77 kg) és Szabó László (82 kg) egyformán az ötödik helyen végzett.

Vasárnap Váncza István (67 kg) a vigaszágon szerepel, Torba Erik (63 kg) és Takács István (87 kg) pedig bronzéremért lép majd szőnyegre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×