eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla
Lionel Messi, a Barcelona játékosa a fejét fogja a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FC Barcelona - Bayern München mérkőzésen a lisszaboni Luz stadionban 2020. augusztus 14-én.
Nyitókép: Lionel Messi, a Barcelona játékosa a fejét fogja a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FC Barcelona - Bayern München mérkőzésen. MTI/AP pool/Manu Fernández

Navas volt a Messi(ás), avagy így esett ki a Barcelona

A Barcelonával tizennégy éve nem fordult elő az, ami idén megesett: nem jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. Pedig volt rá esélye, még a hazai 1-4 ellenére is.

A futballban nincsen feltételes mód, s azt sem lehet kizárni, hogy egy csapat, amennyiben számára kedvezőtlenül alakulnak a történések, változtatni tud, ám mégis csak tény: a párizsi Parc des Princes-ben játszott szerdai esti visszavágón a Barcelona akár 3-0-ra is vezethetett volna a szünetben. Ehhez „csak” annyi kellett volna, hogy a játékrész közepén Clement Lenglet hibája után ne kapjon büntetőt a PSG, ezzel szemben Lionel Messi értékesítse a maga tizenegyesét, valamint – elsősorban Ousmane Dembélé révén – a hat ziccerből legalább egyet gólra váltson a csapat.

Ám nem így történt, s miután a második félidőre 1-1-gyel ment ki a két gárda, az idő fogytával a remény is elillant. Mauricio Pochettino csapatának a fordulás után már nem kellett nagyon a Barça feltámadásától tartania.

A PSG játékát röviden elintézhetjük az értetlenkedéssel, más az edző, a játékosállomány nagy része kicserélődött, mégis a csapat ugyanazt a hibát elkövette, amibe belebukott 2017-ben, a 4-0-s első meccs után a Camp Nouban: nem próbálta meg tartani a labdát, nem próbált meg támadni. Önveszélyes taktika (?) vagy inkább harcmodor volt, amelyből csak a rekordközeli tíz nagy védést bemutató Keylor Navas bravúrjainak és a Barcelona rossz helyzetkihasználásának köszönhetően nem lett nagyobb baj.

A mérkőzés fordulópontja Lionel Messi kihagyott tizenegyese volt. Az argentin szupersztár a csoportszakaszban mind a három ellenféllel (Ferencváros, Dinamo Kijev, Juventus), majd a nyolcaddöntőben a PSG-vel szemben is értékesített egy büntetőt, a szerdai volt az első, amelyet elrontott a sorozatban. Ugyanakkor a Barcelonának nagyon rossz a szezonbeli mérlege: a legfontosabb három sorozatban tizenötből hatot kihagyott.

A spanyol sajtó mindazonáltal értékelte az ezúttal sárga mezben játszó gránátvörös-kékek teljesítményét, a Marca például emelt fővel vesztesnek titulálta őket, a Sport a „Dicsőséggel” főcímet választotta, kijelentve, hogy a Barcelona megmutatta, hogy képes felvenni a versenyt az európai elittel (ez talán Ronald Koeman az első mérkőzés utáni, a Barça és a legjobbak közötti szakadékra utaló kijelentésére volt válasz). Az AS már szigorúbb: „A büszkeség nem elég”. Parádés a L’Équipe főcíme: Le Messie c’est Navas (A Messiás az Navas, de egyértelmű az utalás Messire is.) A lengyel Przegląd Sportowy Messi képét (is) a címlapjára téve azt írta: „Istenek alkonya”.

2005 óta először nem szerepel majd a BL negyeddöntőjében sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo aktuális csapata.

A lapok egy része, okkal, egy korszak lezárását emlegeti. Ronald Koeman reménykedik abban, hogy az argentin szupersztár marad, mint mondta, Leo láthatta, hogy mikre képes a csapat. Az elemzők ugyanakkor azt tartják, legalábbis nem segítette Messi maradását a korai kiesés.

Egyelőre a BL-negyeddöntő mezőnyének a fele ismert, a PSG és a Liverpool mellett a Porto és a Borussia Dortmund jutott tovább. Négy ország négy csapata, mint a hősidőkben. A visszavágók második hete (vélhetően) ebben alapos változást hoz majd…

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×