eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A magyar válogatott a Magyarország - Skócia barátságos labdarúgó-mérkőzés végén Budapesten a Groupama Arénában 2018. március 27-én. A skót válogatott 1-0-ra győzött.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Csak péntekhez képest lépett előre a futballválogatott

Georges Leekens két vereséggel kezdte magyarországi szövetségi kapitányi pályafutását. A kazahok elleni, különösen az első félidőre vonatkoztatva, értékelhetetlen védekezés után valamelyest javult a teljesítmény, de még ez sem volt elég az európai középmezőnybe tartozó skótok ellen a döntetlenhez.

A felkészülési meccsek célja a tétmérkőzésekre szánt csapat összeállítása, felkészítése. A Nemzetek Ligája őszi rajtjáig még rendelkezésre áll két találkozó, egyrészt a fehéroroszok, majd az ausztrálok ellen. (Egyikkel szemben sincsen különösebben szép emléke a magyar válogatottnak.)

A pénteken és kedden látott 180 perc alapján Leekens igazolást nyerhetett abban a tekintetben, hogy az általa preferált három középső védős rendszerben jobban játszott a védelem. Más kérdés, hogy ennek akár az is lehetett az oka, hogy kedden kevesebbet hibáztak a játékosok.

A 2014 és 2016 közötti magabiztosság már régen a múlté, az elmúlt egy-másfél év azt mutatja, hogy a válogatott csak nagyon ritkán tudja kapott gól nélkül végigjátszani a mérkőzést. A legutóbbi tizenkét mérkőzésből ez csupán kétszer, a feröeriek és a legjobbjaikat nélkülöző Costa Rica-iak ellen sikerült. Idegenben 2016 októbere, a rigai 2-0 óta mindig kapott gólt. Arra tehát nem lehet igazán számítani, hogy a csapat kivédekezi majd a mérkőzést.

Ugyanakkor a kazahoknak lőtt két gól ellenére a támadójáték továbbra is esetleges, a skótok ellen egyetlen akció végén sem sikerült kidolgozni helyzetet, Szalai Ádám az ellenfél középső védőjétől elvéve a labdát került ziccerbe, illetve Dzsudzsák Balázs és Varga Roland távoli lövéssel veszélyeztetett. Gulácsi Péter azt mondta a találkozó után az M4 mikrofonjába, hogy még nem jutott elég idő az előrejáték gyakorlására, remélhetően a következő összetartáson már ezzel is foglalkoznak majd. Mindenképpen hiányzik a csapatból egy olyan típusú játékos, mint amilyen, csak az elmúlt két évtizedet véve, Illés Béla, Lisztes Krisztián vagy Gera Zoltán volt.

Elek Ákos, arra a kérdésre, hogy kellene-e egy játékmester a csapatba, így felelt: „Ilyen most nincsen, de nem is lesz szerintem egy ideig. Felesleges Gera Zoli utódját keresni, mert ő egy zseni, ahogy Zlatan Ibrahimovicot sem tudja pótolni a svéd válogatott, úgy mi sem fogjuk tudni.”

Hiányzik a kreativitás, ezt Nikolics Nemanja így jellemezte: „Harcoltunk, küzdöttünk, de a foci nemcsak erről szól, nem elég csak futni. Gólokat kell szerezni, és szép játékot mutatni. Ezt a sportot gólokra játsszák, ha csak futni és harcolni akarunk, akkor rossz sportágat választottunk.”

Leekens két vereséggel kezdett. Volt már ilyenre példa a magyar labdarúgás történetében, összesen ötvenen dirigálták a válogatottat legalább két mérkőzésen, közülük

a belga edzőt is beleértve nyolcan (tizenhat százalék!) kettős vereséggel kezdett.

Tibor Lajos belebukott, Nádas Ödön később még világbajnokságra is elvitte a válogatottat, Gellei Imre a pótselejtező közelébe jutott 2003-ban, Egervári Sándor kifejezetten jó mérleget ért el a rossz kezdés után. (A korábban két verességgel kezdők: Tibor Lajos 1920-ban, Nádas Ödön 1932-ben, Garami József 1987-ben, Puskás Ferenc 1993-ban, Csank János 1996-ban, Gellei Imre 2001-ben és Egervári Sándor 2010-ben. Az igazságosság kedvéért: szinte mindannyiuknak nehezebb ellenfelek jutottak, mint most Leekensnek.)

A belga kapitány mindenesetre optimista volt a lefújás után: „A mai mérkőzésen jó taktikával játszottunk, nem adtunk ajándék helyzeteket az ellenfélnek. Jól játszottunk, helyzeteink voltak, és láttam azt a fejlődést, amit a legutóbbi találkozón nem. Jól sikerült a három belső védős felállás, pedig azt hittem, ez még korai lesz. A legfontosabb dolog, hogy a futball, amit ma játszottunk, sokkal jobb volt.”

A válogatott 2017-ben és 2018-ban, a legutóbbi tizenegy mérkőzésén pontosan fele annyi gólt szerzett, mint amennyit kapott (10-20). Három győzelem mellett nyolc vereséget szenvedett. Tavaly a kilenc mérkőzésen 41 futballista kapott játéklehetőséget, idén a két találkozón húsz.

A magyar labdarúgó-válogatott 2018-as eredményei
Magyarország-Kazahsztán 2-3
Magyarország-Skócia 0-1

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×