eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megdöbbentő dolgokat állít Overdose tulajdonosa

Mikóczy Zoltán elmondta, hogyan fizettették meg vele durván a tanulópénzt kezdő lovas-befektető korában, és miként eszközölte ki, hogy ő legyen az első magyar ajkú szlovák állampolgár, akinek a kedvéért a magyar himnuszt eljátsszák a szlovák fővárosban. Hány lova van összesen Mikóczynak és meg tudna-e élni a hobbijából? Izgalmas részletek Overdose tulajdonosának fordulatos életéből.

Overdose-ra először azt mondták, hogy kismacska, olyan kis termetű volt két éves korában. Mikóczy Zoltán elmondta: nem akart vásárolni, de amikor az angliai árverésen meglátta Overdose-t, valamiféle belső kényszert érzett, hogy mégis licitáljon rá. A tulajdonos a vétel után hónapokig nem is látta az Alagra szállított lovat.

A világhírű kismacska

Mikóczy Zoltán az RTL Klubnak nyilatkozva arról is beszélt, hogy az első alagi találkozáskor fel sem ismerte a saját lovát, de az feltűnt neki, hogy az egyik a többinél gyorsabban, dinamikusabban nyargal. Kérdésére Ribárszki Sándor tréner így felelt: ez az a kismacska, amit Angliából hoztál.

Overdose tulajdonosa a műsorban elmondta: jelenleg 24 lova van. Három-négy éve vásárol lovakat tudatosabban, korábban nem járt árverésekre. 1993-ban kezdett el Vágsellyén lovagolni. Vágsellye volt Szlovákiában abban az időben az egyedüli hely, ahol szakközépiskolában képeztek lóápolókat, zsokétanulókat. Ennek az iskolának a főmestere Mikóczy Zoltán egyik legjobb barátja, tőle jött a gondolat, hogy nyolcan alakítsák meg az Imperiál versenyistállót.

Nem mindenki a maga lovát dicséri

"Bábolnáról bérbe vettünk nyolc versenylovat, és azt gondoltuk, hogy most mi leterítjük a világot, minden versenyt megnyerünk. Sajnos, mint afféle tapasztalatlanok, természetesen megfizettük a belépő pénzt, ugyanis olyan lovakat adtak nekünk bérbe, amik igazából a negyedik-ötödik kategóriában sem tudták megállni a helyüket" - emlékezett vissza az üzletember.

A kudarcok miatt az Imperiál egyesület felbomlott, és vissza kellett adni a lovakat. Mikóczy két paripát mégis megvásárolt: Mécsvilágot és Kockást, két magyar tenyésztésű lovat. Mint mondta, velük indult el a lóversenyimádat, a lósport iránti elkötelezettség.

Overdose tulajdonosa abban az időben acélkereskedelemmel foglalkozott, egészen 2005-2006 végéig. Csehországból acélterméket hoztak be, és azt továbbexportálták Magyarországra. Az egy nagyon-nagyon szép és nagyon jó időszak volt - emlékezett vissza.

Szeszélyes hobbi

Mikóczy beszélt arról is, hogy szerinte a lovassport csak hobbi lehet más vállalkozások mellett. Aki úgy gondolja, hogy a loviból vagy a lótartásból meg lehet élni, az jobb, ha bele sem vág - tette hozzá. Erre nem lehet üzleti tervet felépíteni, ugyanis a felmerülő költségek lényegesen magasabbak, mint az a pénzdíj, amelyet meg lehet nyerni.

"Most Overdose-nak köszönhetően nálam kezd nyereségessé válni a dolog, de ha Dózi nem lenne, akkor csak a vállalkozásom által kitermelt nyereség egy részét fordíthatnám a hobbimra" - vázolta az üzleti hátteret a befektető.A kisebbségi lét nagy pillanatai

"Ha van egy olyan, Magyarországon tréningezett lovam, amelyik Szlovákiában nemzetközi versenyt nyer, akkor én leszek az első szlovák állampolgár, akinek Pozsonyban a magyar himnuszt kell eljátszani, és ez Overdose-nak köszönhetően teljesült." Ez volt az egyik álma Mikóczy Zoltánnak, ám ezen túllépett.

Most már azt tartja nagyon fontosnak, hogy hangsúlyos legyen: a ló magyar, a tulajdonosa szlovák állampolgár.

Egy ló, amelyik összeköti a szlovákot és a magyart

Overdose kösse össze a szlovákokat és a magyarokat - Mikóczy Zoltánt mostanában ez a nemes cél vezéreli. "Mert annál jobb érzés nincs, mint amikor az ember tapasztalja: Magyarországon, és ugyanúgy otthon, Szlovákiában is, mindenki magáénak érzi és mindenki magáénak tartja ezt a lovat."

Ezen a ponton a televíziós interjú a lóversenyzéstől a kisebbségi lét megélésének részletei felé kanyarodott.

Mikóczy Zoltán elmondta: "Magyar gimnáziumba jártam, Somorjára, és 1980-ban kerültem el Zsolnára, a Közlekedési és Távközlési Főiskolára - teljesen szlovák közegbe, ahol igazából az első évben meg kellett küzdeni azzal, hogy nem tudok tökéletesen szlovákul, át kell állni a szlovák gondolkodásmódra. De annak ellenére nagyon jó, hogy velem ez történt, mert az utóbbi időben Szlovákiában elterjedt egy olyan hamis felfogás, hogy sok szülő szlovák iskolába íratja a gyerekét, az utóbbi időben már nemcsak középiskolába, hanem alapiskolába is. És időközben ezek a gyerekek elvesztik az identitástudatukat."

Igazából nagyon fontos az, hogy azt az időszakot, amíg az embernek a személyisége egyértelműen kifejlődik, anyanyelvi környezetben töltse és a saját anyanyelvén tanuljon - összegezte véleményét Overdose tulajdonosa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×