eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68458.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Schmitt hat, Gyenesei hét aranyérmet vár

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke továbbra is tartja év eleji jóslatát, miszerint a magyar csapat hat aranyérmet nyerhet a pekingi olimpián. Gyenesei István, a sportot felügyelő önkormányzati miniszter pedig mindegyik dobogós helyből hetet remél a pekingi ötkarikás játékokon.

Schmitt Pál továbbra is tartja év eleji jóslatát, miszerint a magyar csapat hat aranyérmet nyerhet a pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy egy sikeres ötkarikás szereplést ismét felhívja a figyelmet arra, mennyire alulfinanszírozott a magyar sport.

Schmitt Pál szerint a 170 fős magyar csapat minden éremből hatot szerezhet Pekingben. Ez szerinte annak ellenére reális elvárás, hogy Kolonics György halálával egy éremesélyes kenupárossal lett szegényebb az együttes, amely az elmúlt játékokhoz viszonyítva sokkal kisebb létszámú, az amerikai és ausztrál úszók világcsúccsal sokkolták a világot, a kínaiak pedig kiszámíthatatlan, hogy melyik sportágban jönnek elő egy új világklasszissal.

"Tartom a hat arany-, hat ezüst-, hat bronzérmes elvárást, de tény hogy most már ehhez több szerencse kel. Van hat-hét olyan sportág, amelyek közül bármelyik előrukkolhat meglepetéssel. Persze, azt most még nem tudni, melyek lesznek ezek, most úgymond egy kicsit rájuk tolom a felelősséget" - mondta a MOB-elnök.

"Annyit hangoztattuk már, hogy a magyar sport alulfinanszírozott, s az olimpia ismét felhívhatja erre a figyelmet. És most nem az élsportról van szó. Magyarországon a költségvetés 0,2 százaléka jut a sportra, ami elenyésző összeg, tíz gyerekből hat nem sportol. Ezen változtatni kell. A világ 16 napig a sportolókra figyel, ennek önkormányzati, sőt családi szinten is lehet hatása."

A MOB elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként úgy vélekedett, minden idők legnagyobb olimpiájára lesz Pekingben.

"A kínai fővárosban 205 ország versenyzői indulnak. A műsor ugyanaz, mint négy éve, 11 128 sportoló indulhat, ezen a téren féket tettünk a növekedésre. Négy év múlva London lesz házigazda, a 2016-os játékokért pedig három nagyszerű város verseng, így biztos kezekben van a jövő, nincs ok a változtatásra."

Schmitt Pál elmondta, NOB-tagként azt kérte, hogy vívásban, öttusában és kajak-kenuban adhasson át érmeket. Gyenesei István, a sportot felügyelő önkormányzati miniszter mindegyik dobogós helyből hetet remél a pekingi ötkarikás játékokon.

"Jó lenne, ha sikerülne megőrizni az Athénban elért 13. helyünket az éremtáblázaton, úgy hogy minél több sportág szállítsa az érmeket" - mondta Gyenesei István, aki augusztus 6-tól 11-ig, majd 18-tól 24-ig tartózkodik Pekingben. "

A miniszter szerint a vendéglátók várható kiugró teljesítménye a magyar eredményeket is befolyásolhatja. "Nem tudjuk, Kína mivel rukkol elő, a magyar sportágakban vesz-e el helyezéseket, pontokat tőlünk, vagy olyan számokban, ahol nem vagyunk érdekeltek, ennek függvényében előrébb vagy hátrébb juthatunk a nemzetek versenyében. Nem lepődnék meg, ha csak 3 aranyat nyernénk, de akkor sem, ha 13-at, mindkét teljesítmény benne van a csapatban."

A doppingmentes felkészülésről Gyenesei úgy vélekedett, hogy az állam és a Magyar Olimpiai Bizottság is különös elővigyázatossággal járt el. "Az ördög persze nem alszik, de igyekeztünk minden lehetségest megtenni, a vizsgálatok száma, a sportolók felkészítése, az ellenőrzés szigorúsága és korrektsége nagyságrendekkel más volt, mint négy évvel ezelőtt. Hosszútávon azonban nem lehet csak úgymond rendőri módszerekkel kordában tartani a doppingot, meg kell adni a sportolóknak azt a sporttudományos, egészségügyi hátteret, amellyel sikerrel vehetik fel a versenyt riválisaikkal."

Gyenesei István hozzátette: szeretné, ha az idén a sportra fordított 14,3 milliárd forint jövőre nem csökkenne. "Elvileg ez az összeg az olimpiai felkészülésre fordított 3 milliárddal kevesebb lehet, de ha ugyanennyi marad, el tudunk különíteni például az edzők jutalmazására, jelenleg az ő megbecsülésük alatta marad a vártnak. Számítások szerint 100-140 milliárd folyik be a sportba, a ráfordított pénz így ennek tizede. Pedig nélkülük a versenyzők tehetsége kevés lenne. Változtatni kell a sport hátterén, mivel ma az önkormányzatok jelentik a mecenatúra döntő hányadát, a világon inkább a gazdaság működteti a sportot. És persze javítani kell a létesítményhelyzeten."

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×