eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Kinek jó, ha doppingolnak a kerekesek?

Többfrontos harc zajlik idén a Tour de France profi kerékpáros körverseny három hetében. Míg a versenyzők a kilométerekkel küzdenek, a szervezők a doppingoló kerekeseket próbálják lebuktatni, a nemzetközi szövetség pedig a Tour szervezőit szeretné mindenáron ellehetetleníteni.

A Tour de France elmúlt két napján két versenyző akadt fenn a doppingvizsgálaton: kedden az egyik legnagyobb sztár, a kazah Vinokurov bukott le, meg nem engedett vértranszfúzió miatt; szerdán pedig az olasz Moreni vérében találtak testidegen tesztoszteront.

A két kerekes csapata, az Astana és a Cofidis is kiszállt az idei francia körversenyből.

Megbízhatóbb módszerek

Az elmúlt egy évben sorra tiltják el a versenyzőket. Frenkl Róbert doppingszakértő szerint ez elsősorban a vizsgálati módszerek fejlődésének köszönhető.

A sportorvos úgy véli: nem doppingolnak többen, mint korábban, csupán arról van szó, hogy az ellenőrzési technológia javult, így csökkent a doppingolók előnye.

"Fantasztikus, hogy Vinokurovnál már DNS-mintavételével tisztázták, hogy nemcsak a saját vére keringett az ereiben, hanem valószínűleg egy vagy két nappal korábban vértranszfúzión esett át, s az idegen vér jelenlétét ki tudták mutatni" - mondta Frenkl Róbert.

A legdurvább megmérettetés

A szakértő szerint nem véletlen, hogy a súlyemelés mellett a kerékpársportban fordul elő a legtöbb doppingeset.

"A legnagyobb terhelés talán éppen az országúti kerékpársportban van" - közölte a sportorvos, aki hozzátette: ebben a sportágban az erőfejlesztéshez alkalmazott anabolikus szteroidok, vagyis a hormonális dopping, és az állóképességet fejlesztő vérdopping, illetve az eritropetin, a vérképzést serkentő szer egyaránt használatos.Késlekedés

A Tour de France szervezői hiába akarták megőrizni a verseny maradék tekintélyét, a nemzetközi szövetség éppen ennek az ellenkezőjére törekedett.

A német Sinkewicz doppingesetét csak másfél hónappal korábbi tesztje után hozták nyilvánosságra, amikor már kiesett a körversenyből.

Egy nappal később a dán szövetség vádolta meg a szabályok megsértésével Michael Rasmussent, aki a véletlenszerű ellenőrzésekhez nem adta meg az elérhetőségét. A dánok nem indítják a versenyzőt a világbajnokságon és az olimpián sem.

Hatalomátvétel?

Csakhogy minderről már egy hónappal korábban döntöttek, amikor még a Tour rajtjáig több mint két hét volt hátra.

"Mindig a pénzről van szó. Nagyon komoly harc folyik azért, hogy a három nagy kerékpáros verseny, a Giro d'Italia, a spanyol körverseny, a Vuelta és a Tour de France a nemzetközi szövetség égisze alá kerüljön. Azért van ez a nagy doppingszigor, hogy átvegyék a hatalmat, és azt mondják: hogy mostantól kezdve megtisztulás lesz, mert az eddigi szervezetek nem tudták garantálni" - hangsúlyozta Frenkl Róbert.

A Tour vasárnap délután véget ér, de egyáltalán nem kizárt, hogy a győztes most is úgy jár majd, mint a tavalyi első, az amerikai Floyd Landis, akit utólag kizártak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×