eur:
388.91
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Tovább dagad a botrány Schumacher körül

Egy spanyol és egy francia versenybíró döntött Michael Schumacher megbüntetéséről a Monacói Nagydíj időmérő edzése után. Fernando Alonso honfitársa büszke ítéletére. A harmadik bíró angol volt.

Michael Schumacher manővere nagy vitákat keltett nem csak a Forma-1 berkein belül, de a rajongók körében is. Vannak, akik szándékosnak ítélték meg a manővert, hogy a hétszeres világbajnok ezzel elállja a mögötte jövők előtt a pályát, tönkretéve ezzel a versenyzőtársak (köztük Fernando Alonso) gyorskörét.

Mások szerint a manőver egyszerű hiba volt: a német lecsúszott az ívről, és rossz szögben érkezett meg a kanyarba, amit így már nem tudott bevenni.

Az eset után a versenybírók nyolc órán keresztül üléseztek, és egy meglehetősen nagy vihart kavaró ítéletet hoztak: Michael Schumachert az első helyről az utolsóra sorolták a rajtrácson.

Perdöntő bizonyíték: nem tört az autó

Joaquín Verdagay a Marca című lapnak a következőket nyilatkozta: "Nagyon büszke vagyok, mert jól döntöttünk."

A versenybíró szerint a perdöntő bizonyíték nem az volt, hogy rosszkor fékezett, hanem az, hogy nem törte össze az autóját, és lefulladt a motorja.

Schumacher az időmérő edzés utáni meghallgatáson azt mondta, hogy nem tudta volna elkerülni a korlátnak ütközést, ha nem állítja le az autóját. Ezt a versenybírók "beismerésnek" vették - jelentette ki Verdagay.

Másként indokoltak

Felmerül ugyanakkor kérdés, hogy ha Schumacher büntetése mellett az ütközés elkerülése, és a lefulladás volt a fő érv, akkor a hivatalos indoklásban miért nem ezt, hanem a szükségesnél keményebb fékezést fogalmazták meg?

Sokan azt a kérdést is feszegették, hogy ha a németet ily mértékben megbüntették, miért nem kapott büntetést Alonso, aki a Schumacher álló autója miatti sárga zászló alatt futotta meg egyik leggyorsabb körét? Márpedig a sárga zászló sebességcsökkentésre szólítja fel a versenyzőket.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×