INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

szinkron

film

csapó andrás

filmrendező

dokumentumfilm

Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner

"Magyar hangja..." – szinte kész a korszakos dokumentumfilm

Csapó András rendező kívülről került a szinkron világába, így kellett egy százéves történetről képet alkotnia. Nem volt egyszerű, és még nincs is kész a munka.

"Magyar hangja..." címmel dokumentumfilm készült a magyar szinkronról. A tervek szerint ősszel mozikba kerülő alkotásban több ismert színész és szakember beszél a szinkronszakmáról, megszólal mások mellett Molnár Piroska, Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Galambos Péter, Kálid Artúr, Kerekes József, Pogány Judit és Stohl András is.

"A film ötlete a Vertigo Média berkein belül született, Kárpáti György és Berta Balázs producerek kerestek meg, hogy egy ilyen film rendezési oldalát vegyem a szárnyaim alá" – mondta az InfoRádiónak Csapó András, aki a rendezője a készülő alkotásnak. Korábban nem igazán volt benne a szinkron világában, persze látta már a folyamatokat, és volt olyan korábbi film, amiben narrációt készített, ezért teljesen nem volt idegen számára a "feladvány".

"Ha megnézzük, hogy a szinkronnak százéves története van Magyarországon, akkor ahhoz képest kijelenthető, hogy sok minden újdonságot kellett felfedezni és leképezni ezzel a dokumentumfilmmel" – folytatta.

A film egyrészt a magyar szinkron történetét bemutató vállalkozás, de személyes álláspontok, élmények is megjelennek benne színészektől, filmkészítőktől.

"Az volt a missziónk, hogy a már ismert hangokon és arcokon keresztül bemutassuk a nézők számára, hogyan épül fel maga a szinkron, milyen háttérmunkálatai vannak, hiszen

a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy egy film szinkronjának elkészítése nemcsak magán a színészen múlik,

hanem rengeteg stábtag van, vágók, hangmérnökök, szinkronrendezők, dramaturgok, forgalmazók, és ennek a nagy komplexumnak a végterméke az, amit a néző a moziban, illetve a tévében hallhat évtizedek óta Magyarországon."

A dokumentumfilm mozgóképes része javarészt már elkészült, mintegy 40 interjút leforgattak hozzá, de van, amit még le kell forgatni, és a színészek is rendkívül elfoglaltak, ebből adódóan is nehéz egyeztetni a film készítésekor.

"A film nagy része már a kezünkben van a vágóasztalon; ez egy másik komoly feladat, hogy az emberektől hallott rengeteg jó történet közül úgy kell válogatni, hogy kirajzolódjon egy kép" – vázolta Csapó András.

A szereplőket kor szerint is vegyesen válogatták, hogy ne csak egy aktuális képet fessenek fel, hanem megpróbálják a teljes szinkrontörténetet összefoglalni a legelejétől, az alakulásától, az okaitól kezdve azon át, hogy milyen stúdiókban zajlott ez a munka, és az sem mellékes, hogy az elmúlt időszakban milyen változás ment végbe.

"Az analóg korszakból átléptünk a digitálisba, és ez a szinkron világában is hasonló történt, ami különböző metódusokat is maga után von. Egészen máshogy zajlott a szinkron 30-40 éve, mint manapság. Erről is próbálunk átfogó képet mutatni" – mondta Csapó András.

Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Kapcsolódó hang

Dokumentumfilm készül a magyar szinkronról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018