eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója a Művészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Eljön a Müpába a Milánói Scala – nagy dobások a Bartók Tavasz Művészeti Heteken

Oxfordból egy János-passió érkezik, de jön A hűtlen feleség, egy Lajkó Félix-balett és Charlie is. Káel Csaba tárta a palettát az InfoRádió hallgatói elé.

Virtuális hangversenyteremben, online rendezik meg péntektől a Bartók Tavasz Művészeti Hetek programjait. A közvetítéseket a fesztivál (Bartoktavasz.hu) vagy a Müpa honlapján, illetve az intézmény YouToube-csatornáján lehet ingyenesen követni.

"A Bartók Hetek jó pár szupersztár fellépőt hoz a Művészetek Palotájába, illetve a virtuális térbe; az esemény különlegessége az lesz, hogy mivel jó páran nem tudnak ideutazni, a saját hangversenytermükből jelentkeznek be. Mindjárt a nyitókoncert egy nagyon izgalmas találkozás magával a Milánói Scalával, hiszen a Scala zenekara a saját otthonából koncertezik" - újságolta az InfoRádiónak Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Ugyanígy lesz a Müpa vendége René Jacobs a bázeli Kammerorchester kamarazenekarral vagy Vaszilij Petrenko a Royal Albert Hallból.

Oxfordból egy János-passió érkezik.

Összefogva a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a fesztiválszervezők a koncertszünetekben elhelyeznek olyan hirdetéseket, amelyek a kulturális turizmus újraélesztését célozzák.

A balett és a néptánc műfaja is megjelenik, lesz Győri, Pécsi és Szegedi Balett is, valamint színpadra lép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is, több produkció Bartók Béla szerzeményeire épül.

"A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában A hűtlen feleség című kompozíciót adja elő, ami azért is érdekes, mert ugyanabból a környezetből táplálkozik, ahol Bartók Béla gyűjtött; egy népballada lesz táncban bemutatva. A Honvéd Kórus is résztvevője ennek a produkciónak" - részletezte Káel Tamás.

Bartók Béla Concertójára is készült egy koreográfia Juronics Tamás elgondolásaiból.

"Érdekes kihívás lesz, mert a Concerto nem balettzene. De hát ugyanilyen izgalmas a Pécsi Balett Vasarely által inspirált bemutatója, illetve a győriek Lajkó Félix zenéjére újítják meg a Giselle-t" - ismert, ez a XIX. századi romantikus balett stílusteremtő műve.

Könnyűzenei fellépők: Cserepes Károly, Dresch Mihály, Cimbaliband, Charlie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×