INFORÁDIÓ 
2020. december 3. csütörtök
Ferenc, Olívia

könyvpiac

könyv

gál katalin

koronavírus

Vásárló egy könyvesboltban a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Az idei új könyvek felét is elvihette a koronavírus

Bár megnövekedett az igény az online könyvvásárlás iránt, jelentős a visszaesés a magyar könyvpiacon a koronavírus-járvány miatt. Az éves szinten nagyjából 50 milliárd forintos piac forgalma 30-40 százalékkal is csökkenhet – mondta az InfoRádiónak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének felmérése alapján a tagságuk – 130 műhely, amelyek nagyjából a hazai könyvek 90 százalékát adják ki – az árbevétel alakulása tekintetében

0-95 százalékos veszteséget prognosztizáltak a kritikus hónapokban,

függően attól, hogy milyen értékesítési csatornáik vannak, illetőleg mekkora szereplői a piacnak.

A nehézségek ellenére tömeges elbocsátásokra nem került sor, bár a munkaerő költségeinek csökkentése mindenféle módszerrel megtörtént, jelentős alapbércsökkentésre is van példa, de úgy fest, a munkaadók igyekeztek megtartani az alkalmazottaikat – fogalmazott az InfoRádióban Gál Katalin.

Az MKKE felméréséből az is kiderült: a már korábban elkészült 2020-as terveket igencsak, akár 60-70 százalékkal is megvágták a kiadók. A már nyomdában lévő könyvek a piacra kerülnek, de az év hátralévő időszakában jelentős visszaesés jön – tette hozzá az egyesületi elnök. Emiatt körülbelül a felére fog visszaesni a címek száma, vagyis ennyi újdonság fog távolabbi időpontban megjelenni.

Javulás online fronton

Az online könyvkereskedelem nem állt meg, sőt, komoly emelkedés mutatkozik. A webshopforgalmak nem pótolják ugyan a kiesett könyvesboltok forgalmát, de egy kicsit enyhítettek a helyzeten.

Gál Katalin, részben a könyvkiadói forgalom miatt is, sajnálatosnak nevezte, hogy

elmaradt az áprilisi könyvfesztivál, valamint lemondták a júniusi ünnepi könyvhetet is.

Hiszen ezek az események komoly értékesítési lehetőséget is biztosítanak – különösen a kis kiadók számára –, amellett, hogy közvetlen találkozást is az olvasókkal. Vagyis nem kizárólag marketing-, hanem komoly piaci veszteséget is jelent.

A vidéki könyvesboltok már kinyithattak, és voltak is vásárlók, de korántsem lehet V-alakú visszatérésről beszélni, amiben szerepet játszhat, hogy a takarékosság jegyében vélhetően nem a könyv az első, amit az emberek megvásárolnak.

Végül megjegyezte: 2019-ben az üzletszerűen működő könyvkiadásnak a teljes árbevétele 50 milliárd forint körül volt, ami az idei évben jelentősen csökkenni fog. A prognózis szerint 30-40 százalékos csökkenés a valószínű.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

A magyar könyvpiac helyzete – Gál Katalin elnök, MKKE
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018