eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A lipicai ménes lovai a Lovas Világkupa versenysorozat gálájaként megrendezett Arany ló legendája show egyik jelenetében a Papp László Budapest Sportarénában 2019. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elegancia és pompa jelképe is felvágtathat az UNESCO-listára

A lipicai lótartás és a magyar vonós zenekari hagyományok is felkerülhetnek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az elemek listára vételéről 2021 decemberében döntenek a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának ülésén.

Hazánkban a nemzeti jegyzék mintegy 40 hagyományt tartalmaz. Ezek közül választ ki időről időre a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottság egyet-egyet, amelyet aztán Magyarország felterjeszt az UNESCO reprezentatív listájára, amelyen pillanatnyilag 127 ország által, 549 örökségelem szerepel.

Magyarország részéről eddig szerepel a mohácsi busójárás, a solymászat, a matyó hímzés és a kékfestés hagyománya – ismertette Csonka-Takács Esztert, a bizottság vezetője, hozzátéve, hogy

az idei évben további örökségek kerültek felterjesztésre, így a lipicai lótartás- és vonó zenekari formáció hagyománya, valamint a solymászat ismét,

miután hat új ország jelezte, hogy az ő területükön is él ez a hagyomány és részesei szeretnének lenni az előterjesztésnek.

Csonka-Takács Eszter hozzátette, a vonó zenekari formáció hagyományára azért esett a választás, mert ez tekinthető a népzenei kultúra legjelentősebb és legnépszerűbb formációjának. Az alapvetően egy hegedűből, egy brácsából és egy nagybőgőből álló vonós bandák állandó fellépői a táncalkalmaknak, egyházi és gazdasági ünnepeknek, mulatságoknak, valamint egykor minden lakodalom kísérői is voltak. Érdekesség, jegyezte meg a Csonka-Takács Eszter, hogy még az úri barokk kori vonós zenekari formákból alakultak át, ők játsszák a csárdást, a verbunkot és a különféle magyar jellegű táncokat. Egy magyar specialitás, amely aztán elterjedt elintet Közép-Európában, majd tágabb környezetben is. A 70-es években a táncházmozgalmaknak köszönhetően a városi keretek között is ismert és népszerű lett. Manapság színpadi fellépések alkalmával, fesztiválokon és táborokban is találkozhatunk a vonós zenekari formációkkal.

Az összesen nyolc környező országgal egyetemben az UNESCO listára beterjesztett lipicai lótartás hagyománya körülbelül 450 éves múltra tekint vissza, egészen az Osztrák-Magyar Monarchia idejére. Ekkor tenyésztették ki ugyanis a lipicai lófajt, amely

megjelenésével és mozgásával az eleganciát és a pompát jelképezi

– fogalmazott a bizottság vezetője. Nevét a mai Szlovéniában található Lipica telepüésről kapta, ahol egykor tenyészteni kezdték; ott volt ugyanis a legmegfelelőbb a klíma és a talajviszonyok ehhez. Ezt követően fokozatosan szétterjed a ménes és tenyésztés a monarchia különböző országaiban. Magyarországnak viszont nagyon jelentős szerepe volt a fajta fenntartásában, miután a napóleoni háborúk idején Mezőhegyesre menekítették a ménest az ellenséges seregek elől, és így vészelhette át ez a lófaj az akkori időket és maradhatott fenn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×