INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

opera

káel csaba

örkény istván

tóték

Káel Csaba, a július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden zajló vizes világbajnokság nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója a július 14-i megnyitóról tartott budapesti sajtótájékoztatón a 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepségének helyszínén, a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 8-án. A nyitóünnepségen félezren táncolnak majd egyszerre: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának.

Örkény István legnépszerűbb színdarabjából opera lett

InfoRádió

Tóth Péter egyfelvonásosának premierje pénteken lesz az Eiffel Műhelyházban, Káel Csaba rendezésében.

Káel Csaba fantasztikus vállalkozásnak nevezte az InfoRádióban a Tóték megzenésítését. A film- és színházi rendező, producer, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy Magyarországon ez az egyik kedvenc színházi darab, egykori tanára, Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr címmel! készített belőle filmet.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy

mindig hatalmas kihívás, amikor egy remekműhöz hogy nyúl hozzá egy kortárs zeneszerző,

de meglátása szerint, Tóth Péter fantasztikus érzékkel ragadta meg zeneileg is a darabra jellemző groteszk humort, jól ábrázolja a karaktereket zeneileg is, és a konfliktusokat is úgy tudja kifejteni, hogy a tragikomikum végig működik a darabban.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy a kortárs operának egy egészen egyedi irányáról van szó, a szerző használ sok idézetet, különböző népi rigmusokat, illetve Örkény korának propagandisztikus, csasztuska szerű szövegei s megjelennek az egyfelvonásosban, miközben

"az egésznek van egy nagyon jól elkapott és jól hallgatható zenei összetettsége".

Az esten felcsendül még Kenessey Jenő zenés Krúdy-története is. Arról, hogyan fér meg Krúdy és Örkény egy esten, Káel Csaba elmondta, közös szál, hogy mindkettő egy katona története. Kenessey műve - Az arany meg az asszony - szó szerint is az, hisze egy katona szerelmi története ez, amelyet a színház a színházban a módszerével idéznek meg.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Tóték opera - ősbemutató - Káel Csaba
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018