eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Ezt hagyta maga után a kulturális tao megszüntetése

Számos színház a társasági adóból érkező bevétellel kalkulálta a 2020-as esztendőt, az új támogatási rendszer szerint megítélt péntek megérkezéséig mindenkinek össze kell húznia a nadrágszíjat.

Nagy pofon - így jellemezte a színházi körképet készítő Privátbankár.hu a finanszírozási helyzetet azok után, hogy január 1-jével megszűnt a kulturális tao rendszere. Az érintett intézményeknek most nincs más, mint reménykedni abban, hogy az újraosztásban ők is részesülhetnek.

Az Átrium korábban 218 millió forintnyi taopénzre volt jogosult, ez a költségvetés 40 százalékát tette ki, ám

pénzhiány miatt még nem maradt el meghirdetett előadás, vendégelőadások fogadása viszont szünetel, és a fizetéseket is csökkentették, valamint csökkent a munkatársak száma

- remélik, csak átmenetileg. Áprilisban derülhet ki, mennyi pénzt kapnak az új rendszerben. Addig is üzemeltetnek egy mecénásprogramot, hogy áthidalhassák a nehézségeket.

A Stúdió K színházban költségvetésében 11,5 millió forint hiány keletkezett. Ha a programon vagy a kifizetéseken bármit változtattak volna, nem teljesítették volna a működési pályázat szerződéses feltételeit, és támogatást kellene visszafizetni, ezért a kiadásokon próbáltak spórolni, de március elsejével már eldönthetik, mi nem kerül műsorra. Egyelőre a jegyárakon emeltek csak. Nem hitelképesek, bezárni nem akarnak, úgyhogy ők is várják, hogy mi lesz az új rendszerben.

A Rózsavölgyi Szalon működésének csaknem felét adta a tao, de most bizakodóbbak, mint pár hónapja. Jegyárat emeltek, lemondtak egy februári bemutatót, de az erőforrástárca kulturális államtitkára jelzésében bíznak: érkezik az előadóművészeti többlettámogatás. Ez biztosítaná Molnár Piroska és Jordán Tamás jutalomjátékának premierjét.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház sok lábon áll, a tao hiánya miatt nem fenyeget a bezárás réme, csak akkor, ha vállalhatatlanná válnak a rezsi- vagy a bérleti díjak.

Azokat az előadásokat nem veszélyezteti a taohiány, amelyek a jegybevételekből finanszírozhatók.

Az általános probléma náluk is jelen van, hogy a 2019-es évet még a taobevételekkel kalkulálva tervezték meg.

A Budapest Sportaréna nemzetközi összevetésben is kimagasló kihasználtsággal működik, 140 eseménynap és 900 ezer látogató járt ott tavaly. Ám a kulturális tao megszüntetése bizonyára ennek az üzemnek is betehet, főként azért, mert vannak nem tervezhető nézőszámú események, amelyeknek magas a költsége. Ezen események közül a koncertszervezők többet is töröltek a támogatás hiányában, mert nem vállalták a kockázatot. A bevételkiesés tízmilliós nagyságrendű, de az Aréna fenntartása nincs veszélyben.

Mi lesz?

Az Emmi honlapján már elérhető a rendelet, amelynek alapján az előadó-művészeti szervezetnek minősülő, korábban kulturális taót kapó szervezetek előadóművészeti többlettámogatást igényelhetnek. Az igénybejelentéseket a színház- és táncművészeti kategóriákban a beérkezéstől számított 30 napon belül, a zeneművészeti kategóriában a Nemzeti Komolyzenei Stratégia elfogadását követően az Emmi által kijelölt kulturális grémium bírálja el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×