eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nemes Jeles László filmrendező (k) beszél, mellette Vági Zoltán történész és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója a Saul Gyermekei Emlékprogram elindítását bejelentő sajtótájékoztatón 2018. július 2-án. Az Oscar-díjas Saul fia című film alkotói és a múzeum közös kezdeményezésének célja, hogy összegyűjtsék a holokauszt idején megölt magyar állampolgárságú gyermekáldozatok nevét, és méltóképpen örökítsék meg sorsukat a nemzeti és az európai emlékezet számára. Mellette Vági Zoltán történész.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Saul Gyermekei program: magyarországi gyermekáldozatok után kutatnak

Saul Gyermekei néven emlékprogram indul, amelynek célja névvel és minél több adattal, esetleg fényképpel azonosítani a holokauszt magyar gyermekáldozatait.

1944-45 során több mint 500 ezert embert deportáltak Magyarországról. Az áldozatok száma több mint félmillió volt. Átlagosan egy populáció 20-25 százalékát teszik ki a 18 éves kor alattiak, s bár pontos számot nem ismerünk,

százezer magyar gyermekáldozatról beszélünk

- magyarázta Vági Zoltán történész. Hozzátette, a 12 év alattiakat Auschwitzba deportálták és valószínűleg megölték. A történész szerint voltak olyan gyermekek, akik idősebbnek hazudták magukat a koruknál, hogy munkaképessé nyilvánítsák őket, s így elkerüljék a halált.

Vági Zoltán elmondta, hogy a szülők különbözőképp dolgozták fel gyermekük elvesztését: voltak akik hazajöttek, új családot alapítottak, és az elvesztett gyermeküket új gyermekkel próbálták meg pótolni.

Saul Gyermekei program

A Saul Gyermekei programot a Saul fia című Oscar-díjas film alkotói és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár közösen hozta létre.

Vági Zoltán történész elmondta, a program célja

felkutatni és bemutatni a sorsát, "arcot adni" annak a 100 ezer magyarországi zsidó gyermeknek, akiket a holokauszt idején meggyilkoltak Magyarországon vagy Európa más országában.

A program szervezői arra kérik a gyermek áldozatokról tudó túlélőket, szemtanúkat, családtagokat, hogy jelentkezzenek a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével és elküldésével a saul@milev.hu e-mail címen vagy a 1075 Budapest, Síp utca 12. postai címen. A programról a +36 1-413-5547 telefonszámon is érdeklődhetnek.

Fogy az idő

Nemes Jeles László Oscar-díjas filmrendező, a Saul Gyermekei program fővédnöke arról beszélt, hogy filmjének történelmi, társadalmi küldetése van. A program ezt a küldetést jeleníti meg, és híd lehet az absztrakció és a történelem között. Rajna Gábor, a film producere elmondta: a Saul Gyermekei Emlékprogram ötlete két éve vetődött fel a film alkotóiban, akik azt tapasztalták, hogy a film "szelepként" működik, előhívva nézőiből saját történeteiket a holokausztról.

Néhány éven belül már nem lesznek köztünk azok a túlélők, akik a saját szemükkel látták, hogy mi történt a gettókban, a táborokban a gyermekeikkel, a testvéreikkel, a rokonaikkal, a barátaikkal, az iskolatársaikkal - hívták fel a figyelmet a szervezők. A Saul Gyermekei Emlékprogram felhívja a figyelmet, hogy itt az utolsó alkalom elmondani, megosztani a történeteket, elővenni a megsárgult családi fotókat, az iskolai tablókat, különben az emlékek is sírba szállnak. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Dr. Toronyi Zsuzsanna így fogalmazott: "Intézményünk már 1945 óta gyűjti a holokauszt forrásait és az áldozatok neveit. A Saul Gyermekei Emlékprogram új remény és egyben az utolsó esély, hogy a munkát elvégezzük."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 16. 08:30
×
×
×
×