eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Népviseletbe öltözött nők tésztát nyújtanak a macedón vendégközösség portáján a Pünkösdi Örökség Fesztiválon a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2015. május 24-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kihagyhatatlan programok a pünkösdi hétvégére

Családi programajánló a pünkösdi hosszú hétvégére.

Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár nevű, másfél hektár területen kialakított játszóparkja, amely a hosszú hétvégén már várja a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel.

Újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde, helyreállították az új, fedett lovarda homlokzatát.

Az új állatsimogató és a tengeri malacok városa mellett a "Szőrmókosban" az alpakákkal, a karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított majorságban pedig a magyar tarka marhákkal, a gyimesi racka juhokkal, valamint a mangalica sertésekkel lehet találkozni. A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves-programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja az érdeklődőket.

Szombaton a Budakeszi Vadasparkban is nyílt nappal várják a családokat.A látogatók az állatkifutók kulisszái mögé is betekinthetnek,

megismerhetik a Magyarország őshonos állataival való törődés fortélyait, az állatgondozók munkáját és a háziállatok felelős tartásának szabályait is.

Az ELTE Füvészkertjében Országos Kaktuszkiállítás és vásár, valamint bonsai-bemutató várja a kertbarátokat. A kiállítás fókuszában a Mexikó középső területein honos csillagkaktuszok állnak, amelyek akár 10 centiméter nagyságú sárga virágokat hozhatnak.

A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását is bemutatják hagyományőrzők vasárnap és hétfőn a Pünkösdi Örökség Ünnepén a szentendrei Skanzenben. De nem csak a pünkösdi szokásokat ismerhetik meg a látogatók, hanem ezen a hosszú hétvégén valamennyi a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe került magyarországi hagyománnyal megismerkedhetnek. Egyebek mellett

a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést is bemutatják.

A koncertek és gyermekfoglalkozások mellett a matyó népviseletet is fel lehet próbálni és a gasztronómiai programok is interaktívak lesznek: a karcagi birkapörköltet, a borsodnádasdi molnárkalácsot és a szatmár-beregi szilvalekvárt is készíthetnek a helyi mesterekkel közösen a látogatók.

A budai Várban, a palota két legimpozánsabb teraszán is pünkösdi sokadalmat rendeznek. Együttesek váltják egymást a színpadon a Pünkösdi Néptánctalálkozón, de hagyományos

pünkösdi népi étkeket készítő látványkonyhák, hungarikumok és magyar kézműves sörterasz is várja az érdeklődőket.

A Kaláka Együttes Három Székláb című koncertjével kezdődik a három napos Pünkösdi mulatság a Várkert Bazárban. A kézműves vásár, a gasztroélmények, a streetfoodosok és a gólyalábasok mellett

Herczku Ági és Bandája, a Bohemien Betyárs és a Hiperkarma is koncertet ad.

Érdemes betérni a Testőrpalota épületébe is, ahol a Kogart Gyűjtemény kiállításán a kortárs magyar képzőművészet 100 kiemelkedő, reprezentatív műalkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

Pünkösd hétfőn a Tabánban ingyenes családi napot rendeznek. A pünkösdi királyt itt is megválasztják, de ezen túl

Huzella Péter, a Kolompos Együttes, Szalonna és Bandája, valamint a Ghymes is koncertet ad.

Vasárnap Pünkösdi Kölyöknapot Rendez a Nemzeti Színház: kézműves foglalkozásokkal és a Zentai Magyar Kamaraszínház Ludas Matyi előadásával várják a gyerekeket. A szomszédos MÜPÁ-ban pedig a Cifra Palota ingyenes programjaival készülnek, és pünkösd vasárnap Agócs Gergely és a Fonó Zenekar közreműködésével Hetedhét Táncházat is rendeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×