eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Összefogott a régiós cirkuszművészet

Összefogott a régiós cirkuszművészet

Tíz ország artistaművészeinek részvételével megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület a Fővárosi Nagycirkuszban. A szervezetnek tagja lehet valamennyi artistaművész, cirkuszművészethez kapcsolódó háttérdolgozó, és a cirkuszművészetet támogatók is.

„Magyarország új cirkuszművészeti központról álmodik.

Az előkészületek az építkezéshez gőzerővel folynak. Arra gondoltunk, hogy Európa közepén ez a központ esetleg ne csak Magyarországot szolgálja ki, hanem a környező országoknak is nyújtson otthont.”

Cirkuszi szomszédolás

Fekete Péter hozzátette, hogy kiderüljön, mit gondolnak erről a környező országok, létrehoztak egy olyan produkciót, Cirkuszi szomszédolás címmel, ahova a V4-ek művészeit hívták meg, hogy megnézzék, milyen együtt dolgozni.

„Két hónapon keresztül a Fővárosi Nagycirkusz színpadán egy szlovák, egy osztrák, egy lengyel, egy román, egy ukrán és egy szerb művész működött együtt. Az együttműködés sikerét mutatta, hogy a végén ezek a művészek azt mondták:

ha már ilyen jól összejöttünk, alakítsunk egy szervezetet.”

Összefogott a régiós cirkuszművészet

A miniszteri biztos kiemelte, az egyesület feladata, hogy képviselje a régiót a cirkuszművészeten belül, az otthona Budapesten, a leendő cirkuszművészeti központban lesz. Tagja lehet mindenki, akinek a közép-európai cirkuszművészethez bármilyen szakmai köze van – tette hozzá a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

„Elsősorban az artistákra gondolunk, de nagyon fontosak a kiszolgálószakmák képviselői: a zenekari tagok, a porondmunkások, a kellékesek, akik a háttérből segítik a cirkuszművészetet. A harmadik kategóriát azok, akár a közönség soraiból álló támogatók alkotják, akiknek élete-halála a cirkusz, akiknek nagyon fontos, hogy a cirkuszművészet megmaradjon és főleg megújuljon.”

Fekete Péter kiemelte, az előadóművészeten belül néha érdeket kell érvényesíteni:

el kell magyarázni, miért fontos ez a művészeti ág,

miért több mint szórakoztatás.

„Néha az utazó cirkuszok, néha egy-egy művész érdekét kell képviselni. Ez sokkal könnyebben megy, ha van mögötte egy ötszáz-ezer tagot számláló egyesület.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×