eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gazdasági válság idején Adolf Hitler is kevesebbet ér

A vártnál jóval kevesebbért kelt el azt a Hitler-festményt, amelyet egy angol nő születésnapi ajándékként kapott fiától.

Műértők szerint Adolf Hitler  a templomot ábrázoló tájképet 1915 és 1918 között festhette a francia-belga határ közelében. Az alkotást, amelynek bal sarkában jól látható a "művész" aláírása, egy 2006-os árverésen vette meg egy brit férfi 10500 fontért (több mint 3 millió forintért).

A férfi később születésnapi ajándék gyanánt édesanyjának adta a festményt, aki azonban az alkotó személye miatt nem akarta kiakasztani a falra, és úgy döntött, inkább megszabadul tőle. A Preux-au-Bois temploma című képet Cornwallban árverezték el, ám jóval kisebb bevételt hozott tulajdonosának. Hitler képe ugyanis mindössze 3000 fontért (kevesebb, mint egymillió forintért) talált új gazdára.

Az aukciót vezető Ian Morris szerint ennek oka az, hogy gazdasági válság idején a műgyűjtők is kevesebb pénzt hagynak ott az árveréseken. A szakértő megjegyezte: több Hitler-kép is van magántulajdonban, és mivel nem nehéz őket hamisítani, sok közülük nem eredeti.

A 2006-os árverést élesen bírálták zsidó szervezetek, ám a műértő nem látja okát az aukciók elutasításának, ugyanis Hitler ezeket a képeket évekkel azelőtt festette, hogy "fertelmes szörny" vált volna belőle.

A diktátor egyébként többször is próbálkozott bekerüli a bécsi művészeti egyetemre, de nem sikerült neki. Az első világháború alatt, 1915 és 1918 között Franciaország és Belgium határán állomásozott tizedesként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×