eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Döbbenetes felmérés: kulturális elit nem létezik

Nem létezik a klasszikus értelemben vett kulturális elit, azaz azoknak az embereknek a szélesebb csoportja, akik kizárólag operába járnak, és otthonosan mozognak a képzőművészek legkiválóbbjainak kiállításain, a vulgáris popzenét vagy a legnézettebb televíziós műsorokat viszont elutasítanák - állítják az Oxfordi Egyetem kutatói.

A brit kutatók saját országuk, valamint hat másik ország lakóit tesztelték arról, vajon a különböző társadalmi osztályok tagjai hogyan viszonyulnak a magaskultúrához vagy éppen a populáris vagy tömegkultúrához.

Kiderült, hogy az olyan figurák, mint az egyik kitaláción alapuló film főhőse, Billy Elliott - aki annak ellenére, hogy munkásosztálybeli szülők sarja, balettozni kezdett -, egyáltalán nem szokatlanok manapság.

A klasszikus értelemben vett kulturális elitnek pedig, bár vannak képviselői, de olyan kevesek, hogy számuk szociológiai értelemben nem kimutatható.

A szociális státusz a döntő

Bár Nagy-Britanniában előszeretettel határozzák meg az embereket az alapján, hogy melyik társadalmi osztályba tartoznak, a kutatók ez esetben nem tudtak ilyen különbségeket felfedezni. Kiderült, hogy nem az osztály, hanem a szociális státusz a döntő abból a szempontból, hogy ki, milyen kulturális életet él.

A vizsgált embereket négy csoportba sorolták. Az elsőbe az inaktívak tartoznak, akiket soha, semmilyen kulturális programra nem lehetne rávenni, sőt, még arra sem hajlandók, hogy megnézzenek egy szobrot, amely mellett elhaladnak az utcán.

A másodikban azok tartoznak, akik a populáris szórakozási lehetőséget keresik, például popkoncertekre járnak vagy megnézik a legújabb hollywoodi thrillert a moziban, de soha nem jelennének meg egy színházban, egy balettelőadáson vagy egy kiállításon.

Az emberek egy csoportja szereti a nagy kiállításokat, a modern képzőművészetet azonban már nem érti és nem is kedveli. Õket követik a mindenevők, akik már operába is elmennének, de nem vetnének meg egy Led Zeppelin-koncertet sem.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×