eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Annyi fellengzős hülyeség vesz körül"

A 38. Magyar Filmszemlén Szász János: Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című, Csáth Géza művei alapján készült film kapta a legtöbb elismerést. A rendező, aki hosszú ideje nem jelentkezett új alkotással, bízik abban, hogy az Ópium sikeres lesz a nemzetközi porondon is.

Sokan anélkül mondták azt, hogy nyerni fog a film, hogy látták volna. Úgy érveltek: ha Szász János ekkora kihagyással egy ilyen témát dolgoz fel, abból csak jó születhet. Ennyire egyszerű a feladat jó filmet csinálni?

Hagyjuk azt, hogyan kell jó filmet csinálni, beszéljünk arról, hogy egyáltalán milyen nehéz filmet csinálni. Nem úgy készítjük a filmeket, hogy azt gondoljuk, majd díjaznak minket, hanem választunk egy jó kis témát. Ez ebben az esetben egy bonyolult, nehéz, sokszor fájdalmas téma volt - Csáth Géza élete, írásai és az Egy elmebeteg nő naplója című műve. Ez egy nehéz téma, és szerintem épp az a legfontosabb, hogy küzdjünk. A film küzdelem. Felülsz egy vonatra, nem tudod, milyen állomáson. Mondjuk úgy hívják, "Elkezdjük", és irtózatosan hosszú, vaksötét alagutakon keresztül haladsz. Néha felbukkan valami fény és azt gondolod, hogy megérkeztél, de újra jön egy alagút. Nagyon nehéz dolog a filmcsinálás.

Az Ópiummal is így volt?


Ez a film nem volt olyan nehéz, két év alatt hoztuk össze, de volt több olyan tervem, amit egyszerűen nem sikerült tető alá hozni. Az elmúlt tíz év alatt nem csak annyi történt, hogy forgatókönyveket írtam, amiket mindig elutasítottak, meg becsaptak és hasonló marhaságok. Az ember ennyi idő alatt öregszik, változik, történnek vele dolgok, és nem lehet mindig filmet csinálni sem. Most alakult úgy, hogy megint összejött.

Miért fontos Csáth Géza?

Mert őszinte önmagához. Szerintem olyan korban élünk, amely nem mindig őszinte saját magához. Annyi ostoba, fellengzős hülyeség veszi körül a szakmánkat, hogy azt nem is tudom elmondani. Csáth tiszta, önfelmérő, rettenetesen pontos leírást ad az emberi lélekről, testről, a morfinizmusról, a nőkről, a férfiasságáról. Õszinteség van benne, és ez lenyűgöz. Ezért csináltam meg a filmet. Gizellával érzek rokonságot. Ez egy női szenvedéstörténet arról, hogy mit bír ki egy nő. Rengeteget. A nőknek ajánlom és Gizellának, annak a nőnek, akivel minden megtörténik, mégis újra és újra lábra tud állni. Fontos történet ez számomra. De nem én vagyok Csáth: én valamilyen módon Gizella vagyok.

Milyen lesz vajon a film nemzetközi fogadtatása?

Van a kezemben egy oklevél, a Gene Moskowitz-díj, a külföldi kritikusok és újságírók elismerése, ami mindig jelzésértékű. Nagyon szerénytelenül hiszek abban, hogy ennek a filmnek van útja külföldön. Olyan, mint a kultúrbusz: csak megyünk a világban és terjesztjük a történeteinket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×