eur:
393.65
usd:
352.71
bux:
73161.66
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Fehérorosz katonák gyülekeznek az Ukrán határ közelében. Forrás: X / Russian Market
Nyitókép: Forrás: X / Russian Market

Már Fehéroroszország is fenyegeti Ukrajnát - videó

A kijevi külügyminisztérium felszólította a minszki vezetést, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait az Ukrajnával határos területekről.

Fehéroroszország az elmúlt napokban jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre az ország Ukrajnával határos, Gomeli régiójában. Minszkben ezt egy hadgyakorlattal indokolták - közölte az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóközpont. A jelentős csapatmozgások azonban az ukránok szerint akár egy fehérorosz offenzíva előkészületei is lehetnek, bár ennek valószínűségét kétlik a washingtoni intézet elemzői.

Mindenesetre az ISW szerint Kijevben komoly aggodalmakat keltett, hogy a fehéroroszok többek között különleges műveleti egységeket is a határvidékre vezényeltek, főleg mert a csapatmozgások nagyon közel vannak a csernobili atomerőműhöz. Ezért az ukrán külügyminisztérium határozottan felszólította Fehéroroszországot, hogy vonja ki katonáit a térségből és ne csatlakozzon Vlagyimir Putyin háborújához.

Az amerikai elemző központ idézett egy fehérorosz milbloggert, aki megerősítette, hogy országa jelentős számú katonát küldött az Ukrajnával határos Gomeli régióba. Az alakulatok között az egykori orosz zsoldoscsapat, a Wagner csoport egységei is ott vannak. Az ISW ugyanakkor beszámolt az ukrán határvédelmi csapatok szóvivőjének bejelentéséről is. Andrij Demcsenko azt közölte, hogy válaszul a fehéroroszok fenyegető hadmozdulataira, Ukrajna megerősítette a két ország határvidékén állomásozó erőit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Döntött a jegybank - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Gazdasági információk tekintetében ma jön a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, elsőorban erre figyelnek a hazai befektetők. Az általunk megkérdezett elemzők szerint a kamatszint változatlan marad, ám arra is többen felhívták a figyelmet, hogy a Fed múlt pénteki eseménye meghatározhatja a jövőbeli kamatpályát, ezért Virág Barnabás alelnök üzeneteire oda kell majd figyelni. Emellett a Conference Board amerikai hangulatindexe is érdemel egy említést a nemzetközi piacokon. Egyelőre óvatos emelkedést láthatunk az európai tőzsdéken, a magyar piac azonban alulteljesít. Pedig vannak ma izgalmas sztorik a hazai tőzsdén: a Concorde megemelte az AutoWallis célárát, erre komoly ralival reagált az árfolyam, emellett kifejezetten nagy forgalom mellett emelkedik az Opus részvénye is, miután kiderült, hogy több nemzetközi indexbe is bekerültek az társaság papírjai.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 12:16
×
×
×
×