eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Engedélyezték: repülő taxik szállíthatják az utasokat Párizsban az olimpia alatt

Egyedül a német Volocopter Volocity nevű járműve kapta meg az összes engedélyt ahhoz, hogy az olimpia alatt légi személyszállítást végezhessen a francia fővárosban a sportesemény idején. A párizsi városháza azonban még közbeléphet.

Az összes szükséges engedélyt megkapta a német Volocopter, így a július 26-án kezdődő nyári olimpián már utasokat is szállíthat a német cég légi taxija - írja a The Next Web híradása nyomán a hvg.hu. A kis méretű repülőgépek a Szajnára telepített platformról szállhatnak majd fel.

A hírt a francia kormány is megerősítette, és kiderült az is, hogy az ideiglenes reptér a Vertiport de Paris-Austerlitz nevet kapta. A platformon a függőleges fel- és leszállásra képes elektromos járművek kapnak majd helyet, és csak a Volocopter Volocityje használhatja.

A kétüléses jármű 18 hajtóművel van ellátva, és csak több mint egy éven át tartó tesztelést követően kaphatta meg a szükséges engedélyeket.

A cégnek szigorú előírásokat kell majd betartania: a platformról óránként csak két járat indulhat, és összesen 900 alkalommal lehet igénybe venni a tesztüzemmód alatt. Mint írják, a szolgáltatás nem ér véget az olimpiával, az év végéig mindenképpen megtartják. A Vertiport de Paris-Austerlitz mindennap 8 és 17 óra között várja az utasokat.

A német légitaxis cég bízik benne, hogy a párizsi üzem nagy előrelépést jelent majd az iparág számára. Emmanuel Macron is lehetőséget kapott rá, hogy letesztelje a Velocity-t. Augustin de Romanet, a Paris Airports Authority ügyvezető elnöke a London Times-nak azt nyilatkozta: "Ha szeretne az első európai lenni, aki ilyen típusú járművel közlekedik az olimpiai játékokon, várjuk szeretettel!"

A légi taxizás azonban megosztó, sokan gondolják úgy, hogy nem megfelelő az ár-érték-aránya, és csak a leggazdagabbak számára elérhető. A párizsi városháza pedig egyenesen abszurdnak és ökológiai szempontból hibásnak nevezte a projektet, és azt tervezi, hogy megtámadja a cég engedélyét.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×