eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Shahed 136 / Gerany 2 iráni tervezésű, orosz drón. Forrás: militarnyi.ua
Nyitókép: Forrás: militarnyi.ua

Afrikai munkások gyártják az iráni drónokat az orosz hadseregnek

Oroszország főleg Ugandából próbál vendégmunkásokat verbuválni legnagyobb dróngyárába.

Elsősorban fiatal afrikai nőket igyekeznek az oroszok az alabugai dróngyárába csalogatni - állítja a The Wall Street Journal. Az amerikai lap azonban nem talált értelmes magyarázatot erre a meglehetősen furcsa törekvésre.

Azt viszont megírta, hogy Oroszország drón termelése milyen óriási mértében felpörgött. Az amerikai újság cikkében a Prana Network elnevezésű nemzetközi hackercsoport információira alapoz, amely állítólag 2024 februárjában feltörte az iráni Iszlám Forradalmi Gárda e-mail szerverét. Az elektronikus levelekből aztán a számítógépes kalózok kiderítették, hogy Oroszország csak 2024-ben 6000 Shahed 136/131 drónt szándékozik gyártani az Alabuga különleges gazdasági övezetnek nevezett ipari parkban.

Az oroszországi Abalugában működő hatalmas drón gyár. 2023 óta itt készülnek az iráni tervezésű Shahed 136. Forrás: pravda.ua
Az oroszországi Alabugában működő hatalmas drón gyár. 2023 óta itt készülnek az iráni tervezésű Shahed 136. Forrás: pravda.ua

Ezt az értesült a Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet (IISS) is megerősítette, hozzátéve, hogy az alabugai gyáróriásban április végéig már 4500 iráni tervezésű Shahedt drónt gyártottak, méghozzá határidőt előtt. Így az üzem termelése augusztus közepéig valóban elérheti a 6000 darabot.

A New York-i lap úgy értesült, hogy Oroszország már az iráni drónok fejlettebb változatait állítja elő és ezeket intenzíven használja is Ukrajna ellen. Mindehhez az újság szerint elengedhetetlen az irániak folyamatos támogatása, mert enélkül az oroszok nem tudnának ilyen mennyiségű öngyilkos robotot gyártani.

Az iráni tervezésű Sahed 136 cirkáló lőszer, vagy ahogy a sajtóban gyakran nevezik „öngyilkos” vagy „kamikaze” drón. Az orosz hadsereg Gerany–2 jelzéssel állította szolgálatba és 2023 óta a Tartársztáni Abalugában is gyártják. Forrás: Wikipédia
Az iráni tervezésű Sahed 136 cirkáló lőszer, illetve ahogy a sajtóban gyakran nevezik „öngyilkos” vagy „kamikaze” drón. Az orosz hadsereg Gerany–2 jelzéssel állította szolgálatba és 2023 óta a tartársztáni Abalugában is gyártják. Forrás: Wikipédia

Közben több forrás is megerősítette, hogy Irán már az kamikaze drónoknál fejlettebb, felfegyverezhető robotgépekkel is ellátja Oroszországot. Mint arról az Infostart is beszámolt, pár napja a kurszki régióban zuhant le egy Mohadzser-6 típusú drón, amely feltehetően az ukrajnai Szumi város körüli célpontokat készült megtámadni. A roncsról készült videón azt is látni, hogy a szárnyai alatt Káim-5 típusú televiziós irányzású siklóbombákat hordozott.

Ezeknek a bombáknak az orrában egy kis méretű TV kamera van és ennek képei alapján iránytja pontosan célra a fegyvereket a drón kezelője. A Mohadzser-6 lényegében egy távolról vezérelt bombázórepülő, ami ráadásul precíziós csapásmérésre képes. Alkalmazásával az oroszok szintet léphetnek a háborúban.

Ellenben a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) azt közölte: egyelőre független források még nem erősítették meg, hogy a Mohadzser-6-ot valóban bevetették volna Ukrajnában. Az ISW ugyanakkor megjegyzi, hogy Irán egy mélyebben belebonyolódik Ukrajna és Oroszország konfliktusába.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×