eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Radar screen background. Vector sonar illustration. Military scan system.
Nyitókép: Ket4up/Getty Images

Irán több tucat drónt indított Izrael felé - Netanjahu is üzent

A hírt izraeli és iráni hivatalos nyilatkozatok is megerősítették. Jordánia és Irak lezárta légterét. Joe Biden megszakította hétvégi pihenését. Úgy tűnik, Libanonból is rakétákat lőttek Izrael felé.

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

"Nemrég Irán drónokat indított területéről Izrael területére" - közölte a katonai szóvivő.

A pilóta nélküli légi eszközök több óra után érik el Izraelt - a biztonságiak becslése szerint Sahid-136 kamikaze drónokról van szó, amelyek közül az elsők helyi idő szerint hajnali 2 körül érnek Izraelbe.

Később a 12-es kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindították Izrael felé.

"Fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az izraeli hadsereg (IDF) figyeli az összes célpontot" - tette hozzá.

"Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat" - mondta.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a dróntámadás híre előtt kevéssel azt közölte, hogy az ország védelmi rendszerei és fegyveres erői készen állnak.

"Egyértelmű elvet határoztam meg: aki bánt minket, azt mi bántjuk.

Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hideg fejjel és határozottan tesszük" - mondta a BBC tudósítása szerint.

"Készen állunk minden forgatókönyvre, mind védekezésben, mind támadásban. Izrael állam erős. Az IDF erős. A nemzet tagjai erősek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyra értékeli, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, valamint más országok mellett Nagy-Britannia és Franciaország is.

Egyelőre ellenőrizetlen hitelességű fotó az Iránból indított, Irak fölött repülő kamikaze drónokról:

Jordánia szombat este lezárta a légterét, az országban rendkívüli állapotot rendelnek el. Hasonlóan tett később Irak, amelynek légterében több tucat Iránból felszállt drónt észleltek.

Egyes információk szerint a jordánok megnyitották a légteret, hogy az izraeliek és az amerikaiak együtt lelőhessék területe felett a drónokat.

Később a CNN úgy értesült, hogy az izraeli hadsereg megpróbálja feltartóztatni a drónokat, mielőtt azok elérnék a légterét. Izrael arra számít, hogy Irán további drónhullámokat indíthat, és más iráni eszközöket is figyel a hasonló típusú támadások miatt.

Izrael felett sincs polgári közlekedés, hivatalos bejelentés alapján helyi idő szerint éjfél után fél órával lépett érvénybe a légtérzár.

A térségbe tartó polgári járatokat elterelik, itt például az látszik, ahogy a Törökországból a Közel-Keletre tartó járatokat elterelik vagy visszafordítják.

A Reuters arról írt, hogy Daniel Hagari megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a "Wing of Sion", azaz az amerikai "Air Force One" izraeli megfelelője felszállt a levegőbe. Azt mondta, erre hadműveleti megfontolásból került sor.

A támadás híre nem sokkal azután érkezett, hogy Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba, hogy az Irán és Izrael közötti feszültségről egyeztessen adminisztrációjának nemzetbiztonsági illetékeseivel. A tanácskozáson részt vett Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetői.

Irán korábban többször is megtorlást helyezett kilátásba a damaszkuszi konzulátusát április 1-jén ért csapásért, amelyben meghalt a Forradalmi Gárda hét tisztje, köztük két magas rangú parancsnok is. Az akcióban összesen tizenketten vesztették életüket. A légitámadást Izraelnek tulajdonítják – az ország nem erősítette meg, de nem is cáfolta a támadás felelősségét.

A feszültség növekedésére reagálva az Egyesült Államok felülvizsgálta a régióban állomásozó katonaságának elhelyezkedését, bizonyos haditengerészeti egységeket közelebb vezényelt Izrael partjaihoz, valamint erősítést is küldött a Közel-Keletre.

Egyes források szerint Izrael több napra elhúzódó harcokra számít.

Védelmi szervek attól tartanak, hogy a mintegy két óra utaási idejű robotrepülőgépeket és a 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat úgy indítják útnak, hogy azok egyszerre érjék el Izrael légterét.

Egy, az X-en megjelent videók tanúsága szerint Libanonból is rakétákat indítottak Izrael felé.

A lakosság a két országban, úgy tűnik, tankolni kezdett, ezt bemutató felvételek érkeznek Haifából és Irán több városából, köztük Teheránból is.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×