eur:
390.91
usd:
366.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Több utasszállító repülő is átlépte a hangsebességet és "szuperszonikussá vált"

A hangsebesség átlépése napjainkban nagy ritkaságnak számít a kereskedelmi utasszállító gépek esetében, az egyik ilyen repülő azonban nemrég 1350 kilométer/órával közlekedett.

A közép-atlanti régióban kialakult rekordközeli erősségű szelek miatt februárban több kereskedelmi repülőgép is extrém sebességre gyorsult fel, és a tervezetthez képest jóval előbb megérkezett a célállomásra – írja az IGN beszámolója alapján a 24.hu.

Február 17-18-án több járat is szokatlanul nagy sebességet ért el a térségben, közülük a leggyorsabb a Philadelphiából Dohába tartó egyik repülőgép volt, amely

egy ideig csaknem 1350 kilométer/órával repült.

Ez kiugróan nagy sebességnek számít, igaz, bizonyos utasszállítók képesek még ennél is gyorsabban közlekedni.

Nem egy egyszeri esetről van szó, ugyanis szintén a két héttel ezelőtti hétvégén a Washington Dulles nemzetközi repülőtérről a londoni Heathrow nemzetközi repülőtérre tartó egyik járat csúcssebessége nagyjából 1290 kilométer/óra volt, és a tervezettnél 45 perccel korábban érkezett meg a célállomásra.

Egy másik, New Yorkból Lisszabonba tartó repülőgép pedig több mint 1343 kilométer/órás sebességet is elért.

A levegőben körülbelül 1235 kilométer/óra a hangsebesség, ami azt jelenti, hogy mindhárom repülő szuperszonikus sebességgel haladt.

A hangsebesség átlépése napjainkban ritka jelenség a kereskedelmi utasszállító gépek esetében. Az 1970-es években indított, majd 2003-ban kivont Concorde viszont még képes volt erre.

Nyitóképünk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×