eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gibka-Sz orosz légvédelmi rendszer. Forrás: X / Like Rst
Nyitókép: Forrás: X / Like Rst

Új orosz fegyvert vetnek be az ukrán drónok ellen – bemutatjuk a Tűt és a Fűzfát

Az oroszok azt várják, hogy főleg az ukrán drónokkal szemben lesznek védettebbek a katonáik.

Mindössze egyetlen fénykép jelent meg eddig, amely állítólag Ukrajnában készült a Gibka-Sz rendszerről. Mivel a képet közreadó TheGreyPatriot elnevezésű portált orosz milbloggerek üzemeltetik, erős fenntartásokkal kell kezelni az új fegyver ukrajnai bevetését. Legalábbis addig, amíg független források nem erősítik meg ezt.

A Gibka-Sz egy, a haditengerészet számára kifejlesztett közeli légvédelmi rendszer. Egy felderítő egységből, illetve ennek két oldalán, négy-tizenkettő rakétaindítóból áll. A leggyakoribb a négyrakétás változat. A közeledő légi célok azonosítására és a rakéták irányzására elektrooptikai rendszer szolgál. A szárazföldi változatot egy Tyigr-M páncélautóra applikálták. Alaphelyzetben az egész egység a jármű teherterében utazik, míg harchelyzetben gyorsan kiemelkedik onnan.

Egy Gibka-Sz üteg általában egy radarral felszerelt felderítő és tűzelosztó járműből, valamint több, rakétaindítóval ellátott páncélautóból áll.

A rakéta vagy a régebbi 9K38 Igla (Tű), vagy a sokkal korszerűbb 9K333 Verba (Fűzfa) lehet. Az előbbit még a múlt század 70-es éveiben tervezték és 1981-től állt szolgálatba a szovjet hadseregben. A korai változatai legfeljebb 5 kilométerre lévő célok ellen voltak hatásosak, míg az Igla-S-nél már hat kilométerre növelték a megsemmisítési zóna határát. A fegyvert a Magyar Néphadsereg is rendszeresítette.

Az Igla utóda, a Verba 2014-ben került az orosz hadsereg arzenáljába. Elődjéhez hasonlóan ez is infravörös irányzású rakéta, vagyis a repülőeszközök által kibocsátott hő vezeti a célra. Az érzékelője azonban sokkal kifinomultabb, ezért hivatalos közlés szerint alkalmas drónok ellen harcra is. Ez a képessége különösen értékessé teszi az Ukrajnába küldött orosz katonák számára, akik között nagy pusztítást végeznek az ellenséges drónok.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×