eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója látogatást tesz a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2021. augusztus 13-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 végén kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul

Elon Musk bemutatta "csípős" mesterséges intelligenciáját

Új mesterséges intelligencia-hajtotta csevegőrobot tűnik fel Elon Musk jóvoltából. A milliárdos vállalkozó vasárnap beszélt az általa „lázadó”-nak nevezett algoritmusról – miközben előtte potenciálisan súlyos fenyegetésnek nevezte a technológiát.

Szereti a szarkasztikus beszólásokat és viselkedését nagyban befolyásolja a Twitteren, újabb nevén az X-en folyó párbeszéd. Íme, Grok - Elon Musk új chatbotja, amely a riválisok, köztük a csapból is folyó ChatGPT babérjaira tör.

Nehéz nem látni az iróniát abban, hogy a milliárdos futurista üzletember a múlt héten még a mesterséges intelligencia támasztotta veszélyekről beszélt az angliai MI-csúcson, majd néhány nappal később felfedte, hogy hamarosan bemutatkozik saját chatbotja.

A Tesla főnöke néhány napja „az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb fenyegetésnek” nevezte a technológiát. Úgy tűnik, ezt a fenyegetést remek üzleti érzékkel tereli el a módosabb rétegektől: azok használhatják majd a Grokot, akik az X-platform prémium előfizetői, a többiek pedig érjék be azzal, ami ingyenes.

Musk elmondta, hogy Groknak élő hozzáférése lesz a X-en átfolyó információhoz – azaz nem statikus, hanem élő adatbázissal és nyelvvel dolgozik majd, és

humoros-szarkasztikus válaszokat várhatunk tőle.

Kérdés persze, hogy az X mennyire az emberi intelligencia hű tükre.

Miután a múltban egy YouTube-videóval bizonyította, hogy nem veti meg a tudatmódosító szereket és jóízűen elszívott egy spanglit, Musk ismét az illegális drogok témájához nyúlt. Amikor bemutatta Grok képességeit, megkérte, hogy lépésről-lépésre segítse kokain előállásában.

Grok erre azzal válaszolt, hogy első lépésben az ember diplomázzon le kémiából (ez elképzelhető) és hogy szerezzen be engedélyt az amerikai Drogellenes Hatóságtól (DEA, ez már igencsak nehezen képzelhető el). Továbbá, a bot hozzátette: „kezdj el főzni és remélhetőleg nem robbantod fel magad vagy tartóztatnak le!”

Azt is megtudtuk Grokról, hogy egy amerikai sci-fi-író, Robert Heinlein szókölteménye, ami annyit tesz „mélyen és intuitív módon érteni”. Emellett Grok a milliárdos egyik kedvenc könyve, a Galaktikus Útikalauz Stopposoknak előtti főhajtás.

„Grok olyan MI, ami a könyvre utalva mindenre választ kell adjon, ráadásul javasol kérdéseket is. Sőt, mindezt szellemesen és lázadó módon teszi, úgyhogy ne használja, ha nincs humorérzéke!” – közölte Musk MI-fejlesztő csapata, az xAI. A programozók egy úgynevezett nagy nyelvi modellel, egy hatalmas szöveges adatbázissal tanítják az algoritmust, ami a Chat GPT alapja is.

Azt állítják, hogy saját modelljük jobb a középiskolai matematikai egyenletek megoldásában, mint a ChatGPT ingyenes változata, a 3.5, viszont még nem érte el a fizetős ChatGPT-4 szintjét. Musk a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI cég társalapítója volt, de 2018-ban nézetkülönbségek miatt kiszállt a vállalkozásból és márciusban féléves moratóriumot sürgetett az MI-technológia-fejlesztés szüneteltetésére. Júliusban már saját MI-cége bemutatásakor azt mondta: ez nem reális remény és inkább „jó módon kell fejleszteni a technológiát”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×