eur:
389.45
usd:
364.37
bux:
68071.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Schengen writing on airport arrivals
Nyitókép: robypangy/Getty Images

Schengeni csatlakozás: újra kirobbant a háború Románia és Ausztria között

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az illegális bevándorlók nagy része Románián át érkezik Ausztriába, ezért továbbra sem támogatja a román csatlakozást a schengeni övezethez. Egy román EP-képviselő szerint a kancellár hamis adatokkal érvel.

Nem először éleződik a feszültség Bukarest és Bécs között amiatt, hogy az osztrák kormány továbbra is ellenzi Románia csatlakozását a schengeni övezethez. Ezúttal az osztrák és a német kancellár, Karl Nehammer és Olaf Scholz múlt hétvégi salzburgi találkozóján osztrák részről elhangzottak "verték ki a biztosítékot" Bukarestben. (Az Európai Unió belügyminiszterei a múlt év végén tárgyalták három jelentkező, Horvátország, Bulgária és Románai csatlakozási kérelmét, de csak Horvátország ment át a rostán. A két másik ország "befogadását" azóta is vétózza Ausztria és mellette Hollandia is.)

Románia európai parlamenti képviselője, Nicolae Stefanuta a Kurier című lapnak adott nyilatkozatában tisztességtelennek nevezte Ausztria magatartását.

Stefanuta azzal vádolta Nehammert, hogy a román csatlakozás indoklásául a migrációval kapcsolatban "hamis adatokat " használ,

és ezt tette Salzburgban is. "Ausztria Romániát továbbra is tisztességtelen módon kezeli" – hangoztatta a képviselő.

Az osztrák városban Nehammer megerősítette, hogy országa kitart a román és a bolgár csatlakozás vétója mellett. Mindez – mint a Kurier emlékeztetett – azt jelenti, hogy a két ország állampolgárai továbbra sem élvezhetik a schengeni tagság által biztosított utazási szabadság, valamint a nyitott határok előnyeit.

Nehammer Salzburgban adatokkal "érvelt". Állítása szerint a múlt évben 122 ezer migráns érkezett Ausztriába.

Hetvenöt százalékuk mindenfajta regisztráció nélkül lépett be, noha egy uniós tagországon keresztülmentek

– jelentette ki a kancellár Romániára utalva. Mindez egyben annak bizonyítéka is, hogy a schengeni térség megfelelő ellenőrzése nem működik – hangoztatta a kancellár.

A román európai parlamenti képviselő azzal vádolta a kancellárt, hogy hamis állításokkal hozakodik elő. Stefanuta szerint a "nem regisztrált" migránsok 80 százaléka Szerbián és Magyarországon keresztül érkezik Ausztriába.

A Kurier idézte az osztrák belügyminisztérium azonnali reagálását is a román vádakra, eszerint

az embercsempészek három országot – Szerbiát, Romániát és Magyarországot – használnak tevékenységük útvonalaihoz.

Ezenkívül az idei esztendő első félévében 2000 migráns érkezett Ausztriába Pakisztánból és Bangladesből, mégpedig részben Romániában hamisított vízummal.

A román EP-képviselő azzal vádolta az osztrák kormányt, hogy "nacionalista politikájával" igyekszik erősíteni pozícióit a jövő évi parlamenti választások előtt. Stefanuta szerint az osztrák magatartás nem csupán a román állampolgárok emberi méltóságát sérti, de súlyos gazdasági károkat okoz az országnak: a folytatódó határellenőrzések akadályozzák az áruk szabad forgalmát.

A képviselő egyidejűleg felszólította az Európai Uniót, hogy "keményebben" reagáljon Ausztria magatartására.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×