eur:
388.04
usd:
360.37
bux:
68966.92
2024. május 9. csütörtök Gergely
Wagner zsoldos csapat. Forrás:Twitter/Giorgi Revishvili
Nyitókép: Forrás:Twitter/Giorgi Revishvili

Oroszországban is gyilkolt a Wagner egykori zsoldosa

Kettős emberöléssel vádolnak egy 31 éves férfit, akit korábban azért engedtek ki a börtönből, mert csatlakozott az Ukrajnában harcoló zsoldosokhoz. Ennek kapcsán készült egy körkép a Wagner-katonákról, az otthon elkövetett tetteikről, hazatérésükkel kapcsolatos gondokról.

Demjan Kevorkjant 2016-ban már 18 év börtönre ítélték, mert egy banda vezéreként kifosztotta egy autó utasait, majd egyiküket agyonlőtte. Hat éve a rácsok mögött élt, amikor tavaly ilyenkor Jevgenyij Prigozsin ellátogatott a börtönbe, hogy önkénteseket toborozzon a Wagner csoportba.

"Bűnözőkre van szükségünk" - közölte a BBC riportja szerint az udvaron felsorakozott elítéltekkel a zsoldosvezér. Majd azzal folytatta: "Olyanokat keresünk, akik már többször gyilkoltak, rendőröket vertek, vagy más hatósági személy elleni erőszakot követtek el." Persze azt is hozzátette, hogy az ukrajnai hadjárat nem veszélytelen, mert - mint mondta - az ott harcolók 10-15 százaléka csak koporsóban tér haza. De Prigozsin szerint ekkora kockázat bőven megéri azt a 100 ezer rubel jutalomat (kb. 375 ezer forintot), amit hat hónapos frontszolgálat után kaphat egy önkéntes, nem is beszélve arról, hogy a büntetését is elengedik.

"Most még elítélt bűnözők vagytok - hangoztatta Prigozsin - de ha beálltok a Wagnerhez, akkor háborús hősök és szabad emberek lesztek."

A zsoldosok vezetője később azt nyilatkozta, hogy

egy év alatt 49 ezer elítélt csatlakozott önként a Wagner csoporthoz

és közülük 32 ezren visszatértek a félévnyi frontszolgálatot követően. Független források azonban azt állítják, hogy a börtönviseltekből húszezernél is kevesebben maradtak életben, ami azért sokkal rosszabb veszteségarány, mint amiről Prigozsin a toborzó körútján beszélt.

Viszont a visszatértekkel meggyűlt az orosz társadalom baja. A BBC legalább 20 olyan súlyos bűnesetről értesült, amelyet a börtönből kiengedett egykori rabok követtek el. Némelyik annyira felkavaró, hogy Oroszország-szerte híre ment. Tavaly nyáron, a 23 éves Okszána Pehtyelevát ölték meg brutális kegyetlenséggel: több mint száz késszúrás érte, majd a haldoklót egy villanyvezetékkel megfojtotta a gyilkosa. Júliusban letartóztatták a lány volt barátját, aki beismerte a bűncselekmény elkövetését, amiért 17 év kényszermunkára ítélték. Ám pár hónappal később már egyenruhában, fegyverrel a kezében pózolt a közösségi médiában. Okszána édesanyja megdöbbenve érdeklődött a hatóságoknál, de előbb azt a választ kapta, hogy nincs tudomásuk az elítélt tartózkodási helyéről, majd később azt közölték vele: a lánya gyilkosának holléte államtitok.

A szerencsétlen anya hiába kilincselt a hatóságoknál, a jogászok széttárták a kezüket és arra hivatkoztak, hogy a férfi kegyelmet kapott, egy bűncselekményért pedig csak egyszer lehet valakit elítélni.

Így, ha hazatér Ukrajnából, szabad emberként élhet tovább.

A most perbe fogott Kevorkjan esete is megjárta az orosz sajtó címlapjait. A vád szerint két emberrel végzett, aljas indokból. Egyik áldozata egy alig 19 éves lány, bizonyos Tatjána Mosztiko volt, aki gyereknek szervezett születésnapi zsúrokat. Egy ilyen esemény után az ünnepelt gyerek édesapja ajánlotta fel neki, hogy autóval hazaviszi. Ám út közben defektet kaptak. Az autós telefonált a feleségének, hogy kereket kell cserélnie és emiatt kicsit késni fog, de megnyugtatta az asszonyt, ne aggódjon, mert éppen jött egy csapat fiatal, akik majd segítenek neki. A nő ekkor hallotta utoljára a férje hangját.

Amikor még másnap reggel sem kerültek elő, az asszony a rendőrséghez fordult. Hamar elfogtak kettőt az autós által említett fiatalok közül, akik megmutatták a rendőröknek a hevenyészve elföldelt holtesteket. A hatóságok csak annyit közöltek, hogy a lány erőszakos halált halt. A két letartóztatott azt vallotta, hogy a gyilkosságokat Demjan Kevorkjan követte el. Ő persze tagadja a vádakat.

Tatjána édesanyja a könnyeivel küszködve mesélte a BBC-nek, hogy az orosz törvények szerint az elítélteket leghamarabb csak a büntetésük kétharmadának letöltése után lehet szabadon engedni. Kevorkjan viszont mindössze hat évet ült a tizennyolcból, amit az előző emberölésért kapott, amikor kiengedték a rácsok mögül.

"Ha betartják a törvényt, a lányom még most is élne"

- kesergett az anya.

Az orosz vezetés hivatalosan sokáig tagadta, hogy a Wagner csoport a börtönökből próbál újoncokat verbuválni, mígnem az idén júniusban Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy elnöki kegyelemben részesítette az önkéntes katonai szolgálatot vállaló fegyenceket. Egyúttal megtiltották, hogy a Wagner csoport folytassa a bűnözők toborzását, mert ezzel a lehetőséggel a továbbiakban az orosz védelmi minisztérium kíván élni.

Az ukrajnai háborút megjárt börtönviseltek újabb bűncselekményeinek száma valószínűleg több annál, mint amennyit Moszkvában elismernek. Olga Romanova, az "Oroszország a rácsok mögött" elnevezésű emberi jogi szervezet igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy a legtöbb áldozat nem mer feljelentést tenni. Egy nemrégiben elfogadott törvény ugyanis bünteti azokat, akik megrágalmazzák az úgynevezett különleges katonai műveletek résztvevőit. Márpedig az orosz nyomozó szervek nem nagyon törik magukat, hogy olyan ügyekben vizsgálódjanak, amelyekben "háborús hősök" a gyanúsítottak.

Sikertelen bizonyítás esetén viszont a vádlott pert indíthat az áldozata ellen.

Így nem marad más lehetőség, mint aláírásokat gyűjteni azért, hogy a kettős emberöléssel vádolt Kevorkjan a legsúlyosabb büntetést kapja, bár erre háborús érdemei miatt kevés az esély. Ahogy Tatjána édesanyja fogalmazott: "Tisztában vagyok azzal, ki a felelős a lányom haláláért. De nem vagyok hülye és azt is értem, hogy nem fogják életfogytiglanra ítélni."

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×