eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Hawker Hurricane Mk IV. második világháborús brit vadászrepülőgép
Nyitókép: Forrás: Twitter

Második világháborús brit vadászgépekre bukkantak Kijev mellett

Az ukrán hatóságok szerint nyolc darab brit gyártmányú Hurricane vadászrepülő maradványait fedezték fel egy korabeli, fel nem robbant bomba közelében.

A repülőgépeket Nagy-Britannia a Szovjetuniónak küldte, miután a náci Németország megtámadta az országot 1941-ben.

"Nagyon ritka, hogy ilyen repülőgépeket találjanak Ukrajnában" – közölte Oleksz Stan volt polgári pilóta, az ásatás vezetője. "Nagyon fontos ez repüléstörténetünk szempontjából, mert eddig még nem bukkantak kölcsönbérleti megállapodás keretében átadott repülőgépekre itt" – tette hozzá.

1941 és 1944 között mintegy háromezer Hurricane-vadászgépet szállított Nagy-Britannia a Szovjetunióba a háborús erőfeszítések támogatására.

"A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt" – mondta Stan. "Stabil fegyverplatform volt, megbízható repülőgép" – hangsúlyozta. A repülőgépekről eltávolították a legértékesebb alkatrészeket, így a rádiókat és gépfegyvereket, majd az erdőségbe vontatták őket.

Az ukrajnai repüléstörténeti múzeum helyre akarja állítani a vadászgépeket, hogy később majd kiállíthassák őket. "A Hurricane-ek a második világháború éveiben nyújtott brit támogatás szimbólumai, mint ahogy manapság is nagyon örvendünk a brit segítségnek" – mondta Valerij Romanyenko, a múzeum kutatási részlegének vezetője a BBC-nek. "Nagy-Britannia jelenleg országunk egyik legnagyobb fegyverszállítója" – tette hozzá.

Címképünkön egy ma is repülőképes állapotban lévő Hawker Hurricane Mk IV. második világháborús brit vadászgép.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×