eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök (b2) és felesége, Kim Kon Hi (b), valamint Joe Biden amerikai elnök (j2) és felesége, Jill Biden koszorúzási ünnepségre érkezik a koreai háború áldozatainak emlékművéhez Washingtonban 2023. április 25-én. Jun háromnapos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Nukleáris válaszcsapást helyezett kilátásba Joe Biden

Észak-Korea miatt aggódnak.

A Koreai-félszigeten jelentkező nukleáris fenyegetés kezelésére és az elrettentő erő kiterjesztésére konzultációs tanácsot hoz létre az Egyesült Államok és Dél-Korea – jelentették be a két ország elnökének találkozója után Washingtonban.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea elnöke a két ország közötti szövetség megkötésének 70. évfordulója alkalmából találkozott Washingtonban.

Joe Biden, amerikai és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök megállapodott arról, hogy a Nukleáris Konzultációs Csoport feladata lesz a kiterjesztett elrettentés megerősítése, valamint egyeztetés atomfegyverkezést érintő ügyekben, stratégiai tervezés, és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) jelentette fenyegetés kezelése a nukleáris fegyverek elterjedését akadályozó atomsorompó rendszer szempontjából - derül ki a tárgyalás után kiadott közleményből, amelyre Washingtoni Nyilatkozatként hivatkoznak.

Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét abban, hogy

a Koreai Köztársaságot (Dél-Korea) érő bármilyen nukleáris támadásra Észak-Korea részéről az amerikai válasz gyors, elsöprő és határozott lesz.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a kiterjesztett elrettentés részeként az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát rendelkezésre bocsátja Dél-Korea védelmében, ide értve nukleáris arzenálját is. Emellett az Egyesült Államok tovább növeli stratégiai eszközeinek láthatóságát a Koreai-félszigeten, aminek része az, hogy nukleáris ballisztikus rakétával felszerelt tengeralattjárót küld a térségbe, valamint kiterjeszti és elmélyíti a két ország hadserege közötti együttműködést - közölte Joe Biden.

Jun Szuk Jol a találkozón kijelentette, hogy országa teljes mértékben megbízik az Egyesült Államok elkötelezettségében a kiterjesztett elrettentő erő megerősítését tekintve, valamint elismeri Dél-Korea hosszú távú ráutaltságát az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejére, és szem előtt tartja ennek jelentőségét.

A két elnök ugyanakkor kiemelte, hogy

hajlandó feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával a Koreai-félsziget teljes nukleáris fegyvermentesítéséről

és rámutattak arra, hogy a félszigeten tartós békét kizárólag diplomáciai úton lehet megteremteni. Felszólították Észak-Koreát, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az atomenergia békés célú felhasználásáról megállapították, hogy az kulcsszerepet játszik az energiabiztonságot érintő válságok legyőzésében, valamint a nettó zéró kibocsátású gazdaság elérésében, amely szén-dioxid-semleges gazdasági működést jelent.

Joe Biden és Jun Szuk Jol találkozóján szóba került a két ország közötti gazdasági együttműködés, az ellátási láncok biztonságának kérdése, különös tekintettel a technológiai ipar számára nélkülözhetetlen félvezetőkre, valamint oktatási együttműködés is.

Emellett megerősítették határozott elkötelezettségüket Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt, valamint elítélték Oroszország agresszióját, ide értve a polgári és kritikus infrastruktúra ellen végrehajtott támadásokat is.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×