eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Thomas Jackson/Getty Images

Orosz kémhálózat tagjait tartóztatták le Lengyelországban

Több külföldit őrizetbe vettek lengyel kormányforrások szerint, a vád kémkedés Oroszországnak.

Hat embert vádolnak azzal, hogy kamerarendszert telepítettek, amellyel azt az infrastruktúrát figyelték meg, amely Ukrajnába juttat segélyszállítmányokat Lengyelországból. A hírről az RMF FM rádióállomás számolt be: információik szerint a külföldiek szabotázst terveztek - írja a BBC.

Az Oroszország és a Nyugat közt évtizedek óta tartó hírszerzési harc az ukrajnai háborúval tovább éleződött: Lengyelország Ukrajna egyik legfontosabb szövetségese, a háború kezdete óta több embert is letartóztattak az országban azzal a váddal, hogy az oroszoknak kémkedik.

Számos kamerát telepítettek

Az állítólagos vádak szerint a csoport több tucat kamerát helyezett el vasúti csomópontok és fontos közlekedési útvonalak mellett az Ukrajnával határos lengyelországi Podkarpatszkaja vajdaságban - közölte az RMF FM. Néhányat egy kis regionális repülőtér közelében találtak meg, amelyet nemzetközi logisztikai csomóponttá alakítottak át: innen szállítanak katonai és humanitárius segélyeket Ukrajnába.

Fontos repteret is megfigyelhettek

Az Egyesült Államokból és Európából érkező katonai és teherszállító repülőgépek rendszeresen repülnek be és ki a Rzeszow-Jasionka repülőtérről. az ukrán határig innen 100 kilométer az út, az ellátmányt így viszik Ukrajnába.

A reptér védelme olyannyira fontos, hogy Washington amerikai Patriot légvédelmi rendszereket telepített a repülőtér védelmére.

Joe Biden amerikai elnök a közelmúltban tett kijevi látogatásakor is ide érkezett. A lengyel belügyminiszter, Mariusz Kaminski várhatóan csütörtökön beszél az esetről.

Több állítólagos kémet tartóztattak le az elmúlt években

Az elmúlt évben több embert is letartóztattak Lengyelországban kémkedés miatt. A múlt hónapban az ügyészek egy hosszú ideje Lengyelországban élő orosz állampolgárt vádoltak meg azzal, hogy 2015 és 2022 között Oroszországnak kémkedett. A férfinak lengyelországi vállalkozása van, állítólag lengyel katonákkal is felvette a kapcsolatot.

Tavaly áprilisban tartóztatták le egy nyomozást követően, amelynek során kiderült, hogy

állítólag információkat gyűjtött az ország északkeleti részén lévő lengyel katonai egységek szervezeti felépítéséről.

Tavaly a délkelet-lengyelországi Przemyslben letartóztattak egy orosz származású spanyol állampolgárt is, akit az orosz katonai hírszerző ügynökség (GRU) ügynökeként azonosítottak, Moszkva számára folytatott kémkedés gyanújával. Tavaly márciusban a varsói nyilvántartó hivatal lengyel alkalmazottját, Tomasz L.-t vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy operatív szempontból értékes adatokat továbbított az orosz hírszerző szolgálatoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×