eur:
393.45
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rendőrök és mentőalakulatok tagjai dolgoznak egy robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án. A detonációnak az első vizsgálatok szerint négy halottja és 38 sebesültje van. A robbanás eredete egyelőre ismeretlen.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Az utolsó lövés - újabb részletek a hamburgi merényletről

A rendőrség ámokfutásként tartja számon a Jehova Tanúi vallási közösség egy hamburgi imaházában csütörtök este történt lövöldözést.

A nyomozás első adatai szerint a vérengzés elkövetője saját magával is végzett – jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az elkövető a vallási közösség egy korábbi tagja. A 30 és 40 év közötti férfi egy pisztollyal lövöldözött. Először a közösség ház előtt leadott tíz lövést egy járműre, majd egy betört ablakon át behatolt az épületbe, amelyben mintegy ötvenen tartózkodtak. Szinte folyamatosan lőtt, miközben az emberek menekültek előle,

kilenc, egyenként 15 darab lőszert tartalmazó tárat ürített ki.

Az események szomorú érdekessége volt, hogy a szemtanúk szerint az utolsó lövés a rendőrök kiérkezése után 5 perccel történt. Minden bizonnyal, amikor a hatóságok már az épületben voltak az elkövető magával végzett. Ez volt az utolsó lövése.

A férfi nem szerepelt a szélsőségesek nyilvántartásában. Neve csak annak kapcsán volt említve, hogy törvényes fegyvertartásért folyamodott, a hírek szerint az engedélyt meg is kapta.

A Bild című lap szerint a merénylő minden bizonnyal tudott arról, hogy a közösség tagjai az esti órákban heti rendszeres összejöveteleik egyikét tartják. A rendelkezésre álló információk ellenére a rendőrség nem zárja ki, hogy más esetleges elkövetők is lehettek, és ebben az irányban is nyomozást is folytat. Ezzel összefüggésben lehetséges tanúkat is keres. Az ezzel kapcsolatos információkat online is lehet közölni, akár fotók és videók formájában is. Ebből a célból külön portált hoztak létre.

Az ország vezető politikusai Frank-Walter Steinmeier államfővel, Olaf Scholz kancellárral és Nancy Faeser belügyminiszterrel az élen sorra fejezték ki részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak. Az országos és a tartományi politikusok mellett a többi között részvétét nyilvánította Emmanuel Macron francia államfő is.

A Jehova Tanúi egy keresztény közösség a Biblia saját értelmezésével. A közösség tagjai Jehovában "mindenható istenként és alkotóként" hisznek. Szerte a világon mintegy nyolcmillió taggal rendelkeznek, központjuk New Yorkban van. Magyarországon 1989 óta egyházként van bejegyezve. A 200 ezer tagú német közösség az egyik legnagyobb Európában.

A jól szervezett közösséget a 19. század végén az Egyesült Államokban alapította Charles Taze Russel pittsburghi posztókereskedő, és önkéntes adományokból tartja fenn magát. A náci rezsim idején a közösséget betiltották, tagjait üldözték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×