eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Járókelők harckocsiakadályok között, Bahmutban 2023. január 20-án. Az orosz erők ostroma miatt az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő város kiürítésére szólították fel a lakosságot, ennek ellenére mintegy nyolcezren az otthonmaradást választották. A városban megszűnt a villany-, a gáz-, a vízszolgáltatás és a távfűtés.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Döntő támadásra készülhetnek az oroszok egy amerikai agytröszt elemzése szerint

Érdekes forgatókönyvet vázolt egy amerikai védelmi intézet.

Az orosz erők valószínűleg korlátozott romboló támadásokat hajtanak végre az ukrajnai frontvonal nagy részén, hogy szétszórják és eltereljék az ukrán erők figyelmét, és megteremtsék a feltételeket egy döntő támadó művelet megindításához Luhanszk megyében – idézte az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet jelentését a Portfolio.

Ukrán tisztviselők szerint az új orosz támadási fókuszpontok (Zaporizzsja megye közepe és a Donyeck megye nyugati részén található Vuhledár) kiválasztása azt a célt szolgálja, hogy szétzilálják az ukrán védelmi vonalakat. Ezek a korlátozott támadások továbbra is folytatódnak, miközben a Wagner-csoport által vezetett Bahmut körüli orosz hadműveletek üteme csökkenni látszik.

Az amerikai elemzés szerint úgy tűnik, a Wagner-csoport képtelen lesz Bahmut bevételére, így az orosz hadvezetés valószínűleg úgy döntött,

már nem a Donyeck megyei város elfoglalása lesz az elsődleges cél.

Úgy tűnik, hogy az orosz haderő a reguláris erőkre helyezi át a hangsúlyt, szemben a Wagner-csoport nem reguláris erőivel. A katonai vezetés valószínű elképzelése egy döntő erőfeszítés Luhanszk megyében – írja az ISW jelentése.

Valerij Geraszimov kinevezése az ukrajnai háború élére szintén azt támaszthatja alá, hogy elmozdulás történik a reguláris hadviselés felé.

Az ISW még azt is megkockáztatja, hogy előfordulhat: Vlagyimir Putyin orosz elnök felhatalmazza Geraszimovot, hogy olyan lépéseket tegyen, amelyek aláássák a Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin hatalmát és az általa képviselt nem hagyományos erőszerkezetet.

A reguláris erők felsorakoztatása Luhanszk frontvonalán azt sugallja, hogy az orosz erők döntő erőfeszítésre készülhetnek ezen a területen. Ezt korlátozott romboló támadások támogatják a frontvonal más részein, melyek célja, hogy eltereljék és szétszórják az ukrán erőket – vélik az ISW elemzői.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×