eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kínából érkező utasok a kötelező koronavírus-teszt elvégzése közben az Incshoni Nemzetközi repülőtéren 2022. január 2-án. Számos országot követően Dél-Korea is kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utastól. Kínában a járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok.
Nyitókép: MTI/EPA/YNA

Covid-pánik: Kína ellenlépéssel fenyeget

A kínai kormány nem nézi jó szemmel, hogy számos ország, többek között az Egyesült Államok, India, Ausztrália és Franciaország is negatív Covid-tesztet kér a Kínából érkező utasoktól.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, India, Japán és több európai ország is szigorításokat vezettek be a Kínából érkező utazókkal szemben, mivel aggódnak a fertőzésekre vonatkozó adatok hiánya miatt és tartanak az esetleges új változatok megjelenésétől, de Peking nem nézi jó szemmel az utasokkal szemben bevezetett intézkedéseket, és ellenlépéssel fenyegette meg az érintett országokat – írja a vg.hu.

A kínai külügyminisztérium szerint nem indokoltak a beutazási korlátozások, és elfogadhatatlannak minősített néhány indokolatlanul szigorúnak tartott szabályt. "Ellenzünk minden, a Covid-intézkedések politikai célú manipulálására tett kísérletet, és meg fogjuk hozni a megfelelő ellenintézkedéseket" – közölte a külügyi szóvivő.

Ausztrália és Kanada ezen a héten csatlakozott azon országok listájához, amelyek negatív Covid-teszthez kötik a Kínából érkező utasok beutazását.

Az Egyesült Államok kiállt a tesztelések szükségessége mellett, és bejelentette, hogy készen áll koronavírus elleni vakcinákat küldeni Kínának, ahogy az Európai Unió is.

A francia miniszterelnök, Élisabeth Borne is az utazási követelmények indokoltsága mellett érvelt, és az ausztrálok is kijelentették, hogy nem fogja megingatni őket Kína megtorlással való fenyegetése. A repülés előtti Covid-tesztkövetelmény nem különösen megerőltető, és összhangban van a más országokban hozott lépésekkel.

Kína a világjárvány idején a zéró-Covid stratégiát alkalmazta, amelyet decemberben, az országos tüntetések nyomására kényszerült hirtelen feloldani. A szigorú korlátozások hirtelen feloldása után azonban a koronavírus újabb hulláma ütötte fel a fejét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×