eur:
368.47
usd:
345.20
bux:
48176.49
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
TRONDHEIM, NORWAY - JUNE 21: Jeffrey Sachs gives a discussion on climate change and surviving Trump during the Starmus Festival on June 21, 2017 in Trondheim, Norway. (Photo by Michael Campanella/Getty Images)
Nyitókép: Michael Campanella/Getty Images

Jeffrey D. Sachs: „Ha a NATO nem erőlteti a bővítést, ez a háború nem következett volna be”

A Columbia Egyetem professzora szerint a nukleáris eszkaláció lehetséges, ami ellen harcolni kell. A világhírű amerikai közgazdászt nemrégiben Magyarországra látogatott, és Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozásán túl a Magyar Nemzeti Bank és a Mathias Corvinus Collegium rendezvényein tartott előadásokat.

Jeffrey D. Sachs szerint az energiaválság első számú megoldása a háború leállítása. „Ezt a választ adnám a jelenlegi válsággal kapcsolatos legtöbb kérdésre” – fogalmazott a professzor a Portfoliónak adott interjúban.

Kiemelte: az ukrajnai háború, a szankciórendszer és a geopolitikai feszültségek destabilizálják az energiapiacokat, ahogyan a geopolitikát és a világgazdaságot is, így most nincs egyetlen olyan nagy probléma sem, amit megfelelően meg lehetne oldani, ha a háború folytatódik.

A közgazdász, aki szerint egyértelműen szükség lenne az energiarendszer hosszú távú, jelentős átalakítására egy karbon semleges energiarendszerré, arra is felhívta a figyelmet, hogy a háború következményeképp az európai energiapiacok egyik napról a másikra destabilizálódtak a gázexport leállítása és az Oroszországból származó kőolajimport tilalma, valamint az ezzel járó zavarok miatt. „Mindezek a zavarok súlyosan ártottak az európai gazdaságnak, és ezek a háború és a szankciórendszer közvetlen következményei” – mondta Jeffrey D. Sachs, aki

a háború gyors befejezése és a szankciók megszüntetése mellett foglal állást.

A szakember úgy látja, hogy ha folytatódik a keményvonalas amerikai politika, amit mára sokan –Lengyelországban, a balti államokban és Brüsszelben is – átvettek, miszerint szó sem lehet semmiféle engedményre Oroszország irányába, Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, és a Nyugatnak le kell győznie Putyint az ukrajnai csatatéren, akkor a gazdasági következmények Európában még évekig elég súlyosak lesznek: a gazdaságok hanyatlásnak indulnak, a német ipar komoly visszaesést fog elszenvedni, és természetesen a katonai oldalon az eszkaláció veszélye továbbra is valós marad.

„Úgy gondolom,

ha a NATO nem erőlteti a bővítést, akkor ez a háború nem következett volna be, és Európa sokkal jobb állapotban lenne gazdaságilag”

– jegyezte meg mások mellett.

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy Oroszország atomfegyvereket vethet be Ukrajnában, Jeffrey D. Sachs az mondta, a történelem azt mutatja, az eszkaláció megtörténhet, és akár kikerülhet a vezetők kezéből. „Ez félelmetes, és harcolnunk kell ellene” – emelet ki.

A Columbia Egyetem professzora a terjedelmes interjúban megosztotta gondolatait az Egyesült Államok és Kína közötti rivalizálásról, valamint arról is beszélt – mások mellett – hogy mit vár a 2024-es amerikai elnökválasztástól.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×