eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: giphy.com

A Meta megint bajban van, példátlan ítélet született ellene

Nagy pofont kapott a Meta: még sosem történt olyan, hogy egy szilícium-völgyi óriás megvett egy céget, majd a hatóság annak eladására kényszerítette. Ráadásul érzékeny a veszteség, egy népszerű "felhasználókukkoló" appot veszítettek el.

A Facebook anyacége, a Meta még 2020-ban vásárolta meg a népszerű GIF-motort, a Giphyt. Jókora összeget, 400 millió dollárt fizettek érte. A cég értékét az adatokra amúgy is éhes Meta számára az adta, hogy hatalmas mennyiségű felhasználói adatra pályázott: a Giphy mintegy 700 millió napi felhasználójáról sokféle adatot gyűjt a felhasznált mozgó képecskék által kifejezett érzelmek alapján. Sőt, az egyes elküldött tartalmaknál azt is képes követni a cég, hogy azok kinek és milyen felületen lettek elküldve, továbbá a Giphy appokba történő integrálásakor hozzáférést kap az adott eszközök egyedi azonosítóihoz is.

Mindez nagyban segíthette volna a Facebook felhasználók követésére és szokásaik feltérképezésére irányuló törekvéseit.

Mint a hwsw.hu megírta, a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság azonban most véglegesen a Giphy eladására utasította a Metát.

Ez az első olyan alkalom, amikor a brit szabályozó hatóság

megakadályozza egy Szilícium-völgyi nagyvállalat üzletét, ráadásul a megállapodás utólag hiúsul meg.

Az eladásra kötelezésről már korábban döntöttek, most a Facebook fellebbezését is elutasították. Az indoklás: az akvizíció a display hirdetések piacának további koncentrálódását eredményezheti, illetve megadja a lehetőséget arra, hogy a Facebook és az Instagram, valamint a Whatsapp versenytársainak felhasználói elől elzárja a népszerű szolgáltatást.

A hatóság a hosszú eljáráásban különösen aggasztó jelnek vette azt is, hogy a Facebook az egyesülés idején megszüntette a Giphy hirdetési szolgáltatásait.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×