eur:
393.09
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Moszkva, 2015. május 9.Orosz Armata T-14-es páncélozott harci járművek a győzelem napi katonai parádén Moszkvában 2015. május 9-én. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ukrajnában is megjelent az orosz szupertank

A T-14 Armata egy példányát egy Luhanszk környéki falu mellett fényképezték le.

A várakozások ellenére az oroszok mindeddig nem küldték a frontra ezeket a legmodernebb harckocsijaikat. Ez pedig számos találgatásra adott okot.

A raketa.hu szerint az orosz hadsereg mintha egyre kevésbé szeretné ezt a tankot, amit most inkább exportra szánnak. Viszont mindennek talán nem is az Armata képességeihez van köze.

A businessinsider.com más okot gyanít a T-14-es frontra küldése mögött. Mégpedig azt, hogy az orosz hadseregnek mégsem kell a bonyolult és drága harckocsi. Ezért inkább az exportban gondolkodnak.

A páncélost árusító Rosoboronexport már meg is próbált vevőket találni az Armatára, méghozzá az idei Army 2022 katonai expón, amit Moszkva mellett rendeztek. Gyaníthatóan az oroszok a leendő vevőknek akarják bizonyítani, hogy háborúban kipróbált fegyvert kínálnak nekik. A T-14-esek néhány példánya már megfordult Szíriában, de azt nem tekintik Moszkvában igazi háborúnak.

Ám lehet még egy oka annak, hogy az orosz csodatank Ukrajnában is feltűnt: Moszkva annyira kezd kifogyni a fegyverekből, hogy állítólag még

az Indiából nagyjavításra Oroszországba küldött T-90 "Bhishma" tankokat sem adták vissza, hanem Ukrajnába küldték.

Szíriából pedig T-62-eseket csoportosítanak át az ukrán frontra, de Tádzsikisztánból és Líbiából is ilyen harckocsit küldenek az ukrajnai háborúba.

Az ultra modern, de túl költséges T-14 Armata helyett az orosz hadsereg inkább a régebbi páncélosainak felújításában gondolkodik. A bulgarianmilitary.com úgy értesült, hogy az oroszok 800 darab, még a múlt században tervezett és gyártott, T-62-est akarnak kipofozni.

Ez bizonyára olcsóbb és gyorsabb megoldás lehet, mint a méregdrága T-14-esek, vagy az azoknál valamivel szerényebb képességű, T-90-esek sorozatgyártása.

Moszkva szemmel láthatóan mennyiséggel akarja legyűrni a minőségileg jobb ukrán hadsereget. Ez persze azt is jelenti, hogy az orosz vezetésnél nem prioritás a saját harckocsizók élete.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×