eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár (b) megbeszélést folytat Berlinben 2022. október 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyar–német csúcs – egy új barátság kezdete

Orbán Viktor berlini látogatása, a tartományi választások és az energiaválság – a legfontosabb történések az elmúlt napokból Németországban. Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója értékelte kérdésünkre a fejleményeket.

Köztudott volt, hogy milyen szívélyes viszonyt ápolt Orbán Viktor a volt német kancellárral, Angela Merkellel. Az új berlini vezetővel, Olaf Scholzcal is megvan minden esély a hasonlóan jó kapcsolat kialakítására – vélekedett Bauer Bence.

A mostani volt az első személyes megbeszélés a két kormányfő között, és úgy tűnik, hogy sikerült minden témát megvitatniuk.

Angela Merkel tizenhárom évig vezette Németországot, míg Olaf Scholz csak nemrég foglalta el a kancellári széket. Idő kell ahhoz, hogy a magyar és az új német vezetés között a korábbihoz hasonlóan jó kapcsolatok alakuljanak ki. De az eddigiek alapján erre minden esély megvan – hangoztatta a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

A kedvező megítélést az sem igazán rontja, hogy a találkozó után nem tartottak közös sajtótájékoztatót.

Bár általában szokás az ilyesmi, ám amennyiben személyes megbeszélésről van szó, akkor előfordul, hogy a felek kizárják a sajtót. Ebből tehát nem kell messzemenő következtetéseket levonni – hangoztatta Bauer Bence.

A német ügyek szakértője beszélt az alsó-szászországi választások eredményeiről és ezek hatásairól is.

Mint mondta, Németországnak ez a tartománya a zöldek egyik legfőbb bázisa. Itt rengeteg a szélerőmű, és az utóbbi időben jelentős fejlesztések zajlottak az alternatív, megújuló energia terén. Ugyanakkor a szocdemek is rendkívül erősek itt, hiszen Alsó-Szászország miniszterelnöke már hosszú ideje a nagyon népszerű, szociáldemokrata politikus, Stephhan Weil. Így szinte borítékolható volt a zöldek és a szocdemek győzelme.

A liberális párt (FDP) viszont nagyon gyengén szerepelt. Ennek okát Bauer Bence abban látja, hogy az FDP korábban többször is váltott politikai oldalt, és hol a szocdemekkel, hol pedig a CDU-val lépett koalícióra. A választók azonban minden ilyen váltás után egy kicsit elfordultak az FDP-től – ez történt most is – közölte a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója. Az országos politikában szerinte ennek az lesz a hatása, hogy a zöldek erősebb befolyással lehetnek majd a kormányzásra, míg a szabaddemokraták hátrébb szorulhatnak.

Bauer Bence a német kormány egyik legnagyobb feladatának az energiaválsággal való küzdelmet nevezte. Érthetőnek tartotta, hogy néhány uniós tagország nemtetszését fejezte ki a berlini vezetés mentőcsomagjával kapcsolatban. Az ugyanis komoly versenyelőnyhöz juttathatja a német vállalakozásokat. De hogy a válság valóban milyen hatással lesz a németekre, az majd csak januárban fog kiderülni. Németországban ugyanis az év elején érkeznek az energiaszámlák, akkor látszik, hogy mennyi lesz az abban az évben érvényes havi átalánydíj.

Ekkor lehet majd érzékelni a társadalmi elégedetlenség nagyságát is, amit a kormánynak kezelnie kell. De Bauer Bence úgy gondolja, hogy a berlini kormánynak egyelőre még nincs erre receptje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×