eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
„Örökre Oroszországgal” jelentésű óriásplakát alatt hajt el egy katonai jármű a kelet-ukrajnai Luhanszkban 2022. szeptember 22-én. A vegyes lakosságú területeken  szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a hovatartozásról. A referendum az oroszbarát szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint az orosz megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja ukrán megyékben élőket érinti.
Nyitókép: MTI/AP

Brit hírszerzés: Vlagyimir Putyin pénteken nagy jelentőségű beszédet mondhat

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz elnök a duma két háza előtt jelentheti be a kelet-ukrajnai területek Oroszországi Föderációhoz csatlakozását.

Jelentést adott ki a brit védelmi minisztérium a kelet-ukrajnai orosz „népszavazások” következményeivel kapcsolatban – írja a Portfolio.

Ezekben a következőket állapítják meg:

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken beszédet mond az orosz parlament mindkét házában.
  • Reális esély van arra, hogy Putyin pénteki beszédében hivatalosan is bejelenti Ukrajna megszállt területeinek Oroszországi Föderációhoz való csatlakozását. Az ezeken a területeken (Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Herszon) csütörtökön kezdett „népszavazások” kedden érnek véget.
  • Az orosz vezetők abban bízhatnak, hogy az országban a csatlakozás bejelentését a "különleges katonai művelet" igazolásaként fogják felfogni, és így meg tudják szilárdítani a konfliktus otthoni támogatását. Ezt a törekvést valószínűleg aláássa, hogy egyre inkább köztudott Oroszországban, milyen szintű kudarcokat szenvedett el az ország a közelmúltban az ukrán harctéren, illetve a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos jelentős nyugtalanság is.

A brit védelmi minisztérium tweetje:

(Nyitóképünkön „Örökre Oroszországgal” jelentésű óriásplakát alatt hajt el egy katonai jármű a kelet-ukrajnai Luhanszkban 2022. szeptember 22-én. A vegyes lakosságú területeken szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a hovatartozásról.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×