eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Switchblade amerikai csapásmérő drón
Nyitókép: avinc.com

Iráni drónokkal erősít Oroszország, de van egy kis probléma

A Biden-adminisztráció értesülése szerint fegyverként használható iráni drónok birtokába került Oroszország: augusztus közepén jutottak el az országba a fegyverek, melyek bevetése Ukrajnában várható.

A drónok használatára való kiképzés még július végén kezdődött meg Iránban, az oroszok Mohadzser-6, valamint Sahed-129 és Sahed-191 típusú drónokat vásároltak – írja a CNN.

Mindhárom típus személyzet nélkül közlekedő légi jármű, precíziós találatok bevitele mellett megfigyelésre is fel lehet őket használni. Jelenleg is zajlik az operátorok kiképzése Iránban, az USA úgy tudja, több száz érkezhet a drónokból Oroszországba, majd az ukrán hadszíntérre. Már júniusban tárgyalhattak Iránnal az oroszok ezek beszerzéséről.

A drónok használata nagyban alakíthatja át a jelenlegi helyzetet:

az iráni eszközök segítségével az oroszok csökkenthetik az ukránok Himars adta előnyeit.

Ezeket a több rakéta egyidejű kilövésére alkalmas szerkezeteket Amerika és nyugati szövetségesei küldték Ukrajnába, hatótávolságuk közel 80 kilométer, így a frontvonalak mögé lehet velük célozni.

Az amerikai titkosszolgálat ugyanakkor tudni véli, hogy a drónokkal akadtak gondok is. Számos meghibásodást tapasztaltak, így kérdéses, mennyire tudják majd az iráni drónok segíteni az oroszokat céljaik elérésében.

Hoszein-Amir Abdollahian iráni külügyminiszter a múlt hónapban még azt mondta, hogy Teherán különböző típusú együttműködéseket folytat Oroszországgal, többek között a védelmi ágazatban.

"De

nem fogunk segíteni a háborúban részt vevő egyik félnek sem,

mert úgy gondoljuk, hogy a háborút meg kell állítani" – tette hozzá akkor az ABC News szerint.

A drónok átadásának híre azzal egy időben érkezett, hogy a Biden-kormányzat óvatos optimizmusának adott hangot az iráni nukleáris megállapodás felújítására irányuló lehetséges megállapodással kapcsolatban. Az alku ellenzői szerint egy új alku Irán számára szankciókönnyítést eredményezne, ami viszont olyan pénzügyi fellendülést jelentene, amely lehetővé tenné Irán rosszindulatú tevékenységét az egész régióban és azon túl is. A Fehér Ház szerint viszont szükséges ez a megállapodás annak érdekében, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×