eur:
393.14
usd:
362.7
bux:
65955.1
2024. február 29. csütörtök Elemér
Szerbia, Prahovo, német, második világháborús hajóroncs a Dunában
Nyitókép: Yahoo News

Egyre több veszélyes hajóroncs emelkedik ki a Dunából

Húsznál is több robbanóanyaggal és lőszerrel megrakott második világháborús német hajó került a felszínre a szerbiai Prahovo mellett.

A hajók egykor a fekete-tengeri német hadiflottához tartoztak, és 1944-ben, a visszavonuló Wehrmacht katonái süllyesztették el azokat – írja a hvg.hu. A portál szerint csak nagyon alacsony vízállás esetén bukkannak a roncsok a felszínre.

Mivel a hajók még mindig tele vannak robbanóanyaggal, komoly veszélyt jelentenek. A netes újság idézi az egyik helybelit, aki könyvet írt a Duna medrében nyugvó hajókról. Szerinte a roncsok mindig is súlyos veszélyt jelentettek a Prahovo környékén hajózókra vagy halászokra.

Most a szerb kormány pályázatot írt ki a maradványok eltávolítására és a robbanóanyag ártalmatlanítására. A művelet nem lesz olcsó, a költségeket 29 millió euróra (kb. 12 milliárd forintra) becsülik – olvashatjuk a cikkben.

Mint arról már az infostart.hu is beszámolt, nem ez az első eset, hogy az alacsony vízállás mellett második világháborús hajóroncsok bukkannak elő a Dunából. Néhány napja Vámosszabadinál jelent meg egy ottani harcokban elsüllyesztett, valószínűleg szovjet naszád.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×