eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Speciális tankelhárító akadályok, cseh páncéltörő sünök mellett halad el egy telefonáló nő Kijevben 2022. május 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

Ellenszankciók, kiberháború - ukrán-orosz helyzet csütörtökön

Robert Habeck szerint Németország kibekkelheti a telet orosz gáz nélkül. Finnország döntött a NATO-csatlakozási szándékról. Már a nyugati országok kibertereiben sem lehet biztonságban az ember. (A nyitóképen: Speciális tankelhárító akadályok, "cseh páncéltörő sünök" mellett halad el egy telefonáló nő Kijevben 2022. május 11-én.)

2022.05.12. 22:06

Kijev: tárgyalnak az oroszokkal a mariupoli súlyos sebesültek kimenekítéséről

"Nagyon nehéznek" írták le az egyeztetéseket.

2022.05.12. 21:08

Csökkent a Svájc által zárolt orosz vagyon

Svájc feloldotta az Oroszország elleni nyugati szankciók keretében szankciós listára került vagyon zárlatának egy részét – ismertette Erwin Bollinger, a svájci gazdasági államtitkárság (Seco) vezető tisztségviselője. A tájékoztatás szerint jelenleg mintegy 6,3 milliárd svájci frank esik a büntetőintézkedések hatálya alá. Áprilisban a befagyasztott orosz vagyon mértéke még 7,5 milliárd svájci frank volt.

Bollinger közölte, hogy a múlt hónap óta szankciók hatálya alá eső további 2,2 milliárd svájci frank vagyont jelentettek a helyi pénzintézetek, azonban 3,4 milliárd svájci frank összegben feloldották a zárlatot.

A kormányzati fenntartású, de függetlenül működő amerikai Helsinki Bizottság, amely mindenekelőtt európai biztonsági, együttműködési és emberi jogi kérdésekkel foglalkozik, május elején "Vlagyimir Putyin orosz diktátor és cimborái legfőbb támogatóinak" nevezte Svájcot. A testület szerint Putyin és személyi körei "a svájci titoktartási törvényeket kihasználva rejtegetik a bűncselekményeikből származó jövedelmüket". A svájci vezetés a lehető leghatározottabban visszautasította ezt a vádat.

A Reuters globális hírügynökség szerint mintegy 213 milliárd dollár orosz vagyont őrizhetnek svájci bankok, köztük a két legjelentősebb pénzintézet, az UBS és a Credit Suisse fiókjai. (MTI)

2022.05.12. 21:06

NATO-segítségre van szüksége Görögországnak a nehézfegyver-szállításhoz

Görögország csakis akkor tudna nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának, ha cserében a NATO-tagállamok készleteiből hasonló fegyverrendszerekkel pótolni tudja saját fegyverállományát – jelentette be Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter a parlament ülésén. A dpa német hírügynökség emlékeztet arra: Athén az állandó török fenyegetéssel, ezen belül azzal indokolja követelését, hogy az ország légterébe rendszeresen behatolnak török vadászgépek.

A görög sajtó értesülései szerint az Egyesült Államok a napokban már sürgette Athént, hogy NATO-tagállamként vegye ki részét Ukrajna támogatásából, és küldjön légvédelmi fegyverrendszereket az Oroszország által megtámadott országba. Az Égei-tenger északi részén található görög szigetek ugyanis számos olyan légvédelmi rendszerrel vannak felszerelve, amilyeneket Ukrajna is használ.

Athén, hozzájárulva a NATO-tagállamok közös segítségnyújtásához, áprilisban lőfegyvereket, páncélozott harckocsikat, valamint orvosi felszerelést bocsátott Ukrajna rendelkezésére. (MTI)

2022.05.12. 21:03

Mark Rutte az ukrán parlamenthez szólt

Az Ukrajna és Oroszország közötti háború a Nyugat közös jövőjéért vívott háború – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök az ukrán parlamenthez intézett videoüzenetében. Az NlTimes hírportál jelentése szerint a holland kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérésére mondott beszédet a kijevi törvényhozásban.

Rutte a beszédében azt hangsúlyozta, hogy a háború tétje a demokrácia, a szabadság és a nemzetközi jogrend jövője. Kijelentette: Zelenszkij elnök "az ukrán fegyveres erők és az ukrán nép harci szellemének és bátorságának megtestesítőjévé vált". Az ukrán ellenállást Dávid és Góliát harcához hasonlította. Rutte arról is szólt, hogy a német megszállás alóli felszabadulás ünnepe hazájában május 4-én más hangulatú volt az idén az ukrajnai háború miatt, mint eddig, mert az emberek felismerték, hogy "a szabadságnak ára van".

"A demokrácia erői a Nyugaton egységesebbek, mint valaha" - hangsúlyozta. A holland kormányfő úgy gondolja, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni az Ukrajna és az Európai Unió közötti együttműködés előmozdítására, továbbá közös erővel kell dolgozni az ország újjáépítésén.

Rutte felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugatnak mihamarabb meg kell tennie "a következő nagy lépést", és le kell állítania az orosz kőolaj vásárlását. "Hadd legyek egyértelmű: Hollandia készen áll arra, hogy ezt a lépést, partnereinkkel és szövetségeseinkkel együtt, megtegye" - fogalmazott videoüzenetében Mark Rutte. (MTI)

2022.05.12. 20:14

Az oroszok még nem tudják, milyen szűkre kell húzniuk a nadrágszíjat a szankciók miatt

Eddig sikerült elkerülniük a gazdasági összeomlást, a rubel a háború előtti árfolyamon tartja magát a központi bank intézkedéseinek köszönhetően, de az oroszok számára is egyre drágább az élet, és várhatók még más következmények is.

2022.05.12. 20:02

Több helyen indult orosz támadás

Kijev környékén orosz katonai egyenruhába öltözött személyek hátulról agyonlőttek két gyanútlanul sétáló fegyvertelen civilt.

2022.05.12. 18:52

Vlagyimir Putyin: válságot, éhínséget hoznak a szankciók – de nem Oroszországban

Globális válságot okozhatnak az Oroszország elleni intézkedések az orosz elnök szerint, és annak bevezetői lesznek a felelősök a következményekért.

2022.05.12. 17:57

A Siemens is távozik Oroszországból

A világ egyik legnagyobb vállalata, a német Siemens is távozik Oroszországból az Ukrajna ellen indított háború miatt.

"Elítéljük az ukrajnai háborút, és úgy döntöttünk, hogy rendezett módon befejezzük ipari-üzleti tevékenységünket Oroszországban" – jelentette be Roland Busch elnök-vezérigazgató az ARD német országos közszolgálati televízió tudósítása szerint.

A müncheni központú technológiai vállalat csaknem 170 évig volt jelen az orosz piacon. A döntés a távozásról "nem volt könnyű" - húzta alá Roland Busch, hozzátéve, hogy a lehetőségeikhez mérten továbbra is támogatják helyi munkatársaikat.

A társaság az Ukrajna elleni orosz támadás elindítása hatására felfüggesztette az új oroszországi és fehéroroszországi üzletekre, új megrendelésekre irányuló tevékenységét, és leállította szállításait a két országba, amelyekben együttvéve a konszolidált árbevételének nagyjából egy százalékát érte el az utóbbi időszakban. (MTI)

2022.05.12. 17:55

Orbán Viktor: elutasítjuk az orosz vagy más egyházi méltóságok szankcionálását

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2022.05.12. 17:52

Humanitárius folyosóval gondoskodna a gabonaexportról a bizottság

Az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, amelyekkel biztosítható, hogy Ukrajna exportálhassa a gabonát, valamint hozzájusson a számára szükséges javakhoz a humanitárius segítségnyújtástól kezdve a takarmányokig és a műtrágyákig – közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság felszólította az uniós piaci szereplőket, hogy bocsássanak rendelkezésre több közúti járművet, és tegyék lehetővé átlépésüket Ukrajnába. Kijelentették: a vámkezeléskor előnyben kell részesíteni az ukrán mezőgazdasági exportszállítmányokat. Az uniós bizottság azt kérte a nemzeti hatóságoktól, hogy a vámkezeléskor rugalmassággal járjanak el, valamint biztosítsanak elegendő személyzetet a határátkelő-helyeken az eljárások felgyorsítására.

Az Európai Bizottság ezért felszólította az illetékes piaci szereplőket, hogy az átrakodás felgyorsítására helyezzenek üzembe mobil gabonarakodó gépeket az érintett határterminálokon. A bizottság közölte: felméri az EU-ban rendelkezésre álló tárolókapacitást, és egyeztetni fog a tagállamokkal, hogy több kapacitás álljon rendelkezésre az ukrán export ideiglenes tárolására. (MTI)

2022.05.12. 17:58

Tálas Péter: Európa nem rúghat többé labdába önálló, közös haderő nélkül

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója szerint már nem Vlagyimir Putyin tervei a fontosak, hanem a lehetőségei, az orosz hadseregről kialakított kép márpedig hamis.

2022.05.12. 16:57

Salvini: fegyverek küldése helyett Ukrajnában búzát kell vetni

Májust tartja utolsó határidőnek a béke megteremtésére Ukrajnában Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki szerint gabona-utánpótlás nélkül az Afrikában várható élelmiszerválság milliós migrációs áradatot indíthat el. A politikus a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy ha májusban elmarad a vetés, akkor ősszel nem lesz betakarítás.

Az ukrán gabona nélkül "jelentős éhezés várható az afrikai kontinensen, s ez kezdetben humanitárius, majd társadalmi, végül olasz problémát is jelent majd (...), béke nélkül ősszel éhínség lesz, és húszmillió afrikai áll majd készen indulásra" - hangoztatta a volt belügyminiszter. Hozzátette, hogy éppen ezért májusig meg kell születnie a békének, amely "elengedhetetlen Ukrajna, Oroszország és Olaszország számára is". Ha Európában "nyolcvanmilliárd eurót költenek a fegyverekre, a béke elérése komplikálttá válik (..) minél több a fegyver, annál inkább eltávolodik a béke" - mondta.

Mario Draghi az amerikai elnöknek megerősítette, hogy Róma újabb, a háború kezdete óta immár a harmadik fegyverszállítmányt küldi Ukrajnába, valamint további katonákkal erősíti a NATO-t az Ukrajnával szomszédos tagállamokban. A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint a Kijevnek szánt szállítmányban fejlett technológiájú eszközök szerepelnek, valamint nehézfegyverek is. Utóbbiak miatt egy másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) parlamenti szavazást sürgetett, de Mario Draghi kizárta a voksolást. (MTI)

2022.05.12. 16:51

Az EU egyszerűsített exportot javasol az ukrán termékekre

Az Európai Unió „szolidaritási sávok” létrehozását javasolja az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre. A bizottság csütörtöki sajtóközleménye szerint ennek egyik oka, hogy Kijevnek három hónapon belül 20 millió tonna gabonát exportálnia kellene. Adina Vălean, az EU közlekedésért felelős biztosa a közleményben azt írta: több ezer teherautó rekedt az ukrán határon. Most 16 nap a várakozási idő, ami egyes helyeken 30 napra is emelekdhet, ha a "határátkelőhelyeken nem alakalmaznak maximális rugalmasságot." (CNN)

2022.05.12. 16:03

Román államfő: "Putyin háborúja" okozta a válságot

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja okozta azokat a válságokat, amelyekkel Románia és a világ sok más országa szembesül - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő. Az ápolók világnapja alkalmából egy bukaresti kórházba látogató elnököt újságírók faggatták arról: mennyire elégedett a tavaly ősszel alakult nagykoalíciós kormánnyal, olyan körülmények között, amikor a Ciuca-kabinet beiktatása óta az infláció 8,2 százalékról 13,8 százalékra nőtt, az államadósság mértéke meghaladja a GDP 50 százalékát, és a térségben Románia fizeti a legmagasabb kamatot a pénzpiacokról felvett hitelekért. Iohannis szerint a bűnbakot nem belföldön kell keresni, az energiaárak drámai emelkedését, a gazdasági válságot "Putyin háborúja" idézte elő, a kormány pedig a következmények "tompítására" igyekszik megoldást találni. Rámutatott: a válság mindenképpen eltart még, akkor is, "ha holnap véget ér a háború". (MTI)

2022.05.12. 15:57

Az oroszok nem engedik ki az ukrán katonákat Azovstalból

Az ukrán katonák továbbra is tartják magukat a mariupoli Azovstal acélgyárban, de már többször is felszólították a saját és a világ vezetőit, hogy szabadítsák ki őket az ostromlott üzemből. A orosz meghatalmazott azonban nem engedélyezik a maradék hadsereg kivonását Azovstalból. Denis Pushilin, a Kreml donyecki vezetője azt mondta: az orosz erőknek továbbra is az a célja, hogy bevegyék a mariupoli acélgyárat és kizárják, hogy az ukrán katonákat onnan harc nélkül kiengedjék - olvasható a The Kyiv Independent Twitter-oldalán.

2022.05.12. 14:47

Megvan, melyik orosz cég veszi meg a Shell érdekeltségeit

Gigaüzlet, 411 benzinkúttal - és ez még csak az egyik fele.

2022.05.12. 14:36

Engedélyezték a cseh "század" csatlakozását az ukrajnai harcokhoz

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt. A menekültekkel kapcsolatos szigorítások egyik lépéseként az ukrán-magyar kettős állampolgárságok a továbbiakban nem részesülhetnek szociális ellátásban.

2022.05.12. 14:14

A gázcsapok záródnak - Kaderják Péter: a mostani intézkedést már "nagyon komolyan kell venni"

Az ukrajnai oroszgáz-tranzit részleges leállása miatt adódik a kérdés, mi lesz Európával, ha egyszerűen nem jön ide több orosz gáz. Kaderják Péter a számok nyelvére fordította a veszély mértékét.

2022.05.12. 14:02

Egy magyar vállalkozást is érintenek a gázcégekre kivetett orosz szankciók

Moszkva 31 energetikai vállalatot sújtott ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit, köztük a kulcsfontosságú Jamal gázvezeték egyik szakaszának tulajdonosát.

2022.05.12. 13:50

Így "bekkelné ki" az orosz gázhiányt télen Németország

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint. Bérelt speciális úszó tankerek jelenthetik az egyik megoldást.

2022.05.12. 13:44

A Nike otthagyta a Szpartak Moszkvát

A Szpartak Moszkva labdarúgócsapatának csütörtöki tájékoztatása szerint mezszponzoruk felbontotta a velük érvényben lévő szerződést arra hivatkozva, hogy a következő szezonban nem vehetnek részt a nemzetközi kupasorozatokban. Az amerikai sportszergyártó, a Nike 2005 óta támogatta felszerelésekkel a moszkvai klubot, amely most új beszállítót keres. (MTI)

2022.05.12. 13:38

Egyre több holttestet találnak Kijev környékén

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főképviselője csütörtökön arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben 1000 holttestet találtak az ukrán főváros környékén. Az ENSZ az orosz invázió kezdete óta ellenőrzi a jogsértésekre vonatkozó állításokat, amelyek közül sok háborús bűncselekménynek minősülhet – tette hozzá.

"A törvénytelen gyilkosságok mennyisége – beleértve a gyors kivégzésekre utaló jeleket – a Kijevtől északra fekvő területeken, megdöbbentő" – mondta a genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsnak. Egyelőre 300 ilyen, konkrét ügyről tudnak, de ezek száma vélhetően növekedni fog. (BBC)

2022.05.12. 13:28

Moszkva keményen reagált a NATO-bővítési tervekre

Megtorló lépéseket ígérnek a finn és svéd csatlakozás hatására.

2022.05.12. 12:45

Koszovó kérelmezi felvételét az Európa Tanácsba, Szerbia máris reagált

Az oroszok kizárása után éreznek lehetőséget a belépésre. Szerbia szerint ezzel újabb nemzetközi megállapodást rúgott fel Koszovó.

2022.05.12. 12:32

Deák András: brutális gazdasági visszaesés vár Ukrajnára

Ukrajnának a fejlettebb területein folynak a harcok, így nem meglepő, hogy jelentős gazdasági visszaeséssel számolnak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

2022.05.12. 12:28

Ukrajna: Jelentősen romlott a helyzet a luhanszki frontvonalak mentén

Intenzív bombázások történtek a frontvonalak mentén Luhanszk régióban, a támadások a teljes frontvonalon felerősödtek. Belohorivkában az ukrán egységek hátráltatják az orosz inváziót azzal, hogy két pontonátkelőhelyet is megsemmisítettek - közölte Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió katonai adminisztrációjának vezetője a CNN tudósítása szerint. A tisztviselő arról is beszélt, hogy az orosz erők teljesen elpusztították az elfoglalt luhanszki településeket.

2022.05.12. 11:49

A német gazdasági miniszter szerint a jövő telet megoldják orosz gáz nélkül is

Németország képes lesz megbirkózni az orosz gázimport bojkottjával, még télen is – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter csütörtökön a WirtschaftsWoche hetilapnak. Úgy vélte, hogy ha az év végére feltöltik a teljes tározókapacitást, illetve ha az általuk bérelt négy LNG-tankerhajó közül kettő szállítmányát betáplálják a rendszerbe, akkor "átvészelhetik" a telet akkor is, ha az orosz gázszállítás összeomlik.

Hozzátette azonban, hogy Németország nagy valószínűséggel még mindig nagymértékben függ az orosz gáztól egészen 2024-ig. (BBC)

2022.05.12. 11:28

Ellenzi az orosz olajembargót egy német tartományi miniszterelnök

Ellenzi a tervezett európai uniós orosz olajembargót Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke, Wolfram Günther miniszterelnök-helyettes, a Zöldek politikusa viszont nem ért egyet vele.

Kifejtette: a kőolaj, a szén és a földgáz piaca globális, ezért ha az európai országok nem Oroszországtól vásárolnak, hanem másoktól, akkor az új partnerek korábbi vásárlóinál támad hiány, amelyet "nagy valószínűséggel orosz forrásból pótolnak majd".

Ezért inkább az orosz "háborús uszítókat", az oligarchákat, a nemzetbiztonsági szolgálatok embereit és Vlagyimir Putyin elnököt kell büntetni, és nem "tovább gyengíteni Európát" - mondta a politikus. (MTI)

2022.05.12. 11:00

Finn- és Svédország NATO-ba lépésével pont az ellenkezője történik, mint amit Vlagyimir Putyin akart

Moszkva azért is háborúzik, mert érzi a NATO-bővülés veszélyét, ám a katonai szövetség most épp a háború miatt bővül - fogalmazott Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója szerint Finnország példa lehet majd térségünk országai előtt is.

2022.05.12. 10:17

Ursula von der Leyen: a szabályokon alapuló világrend jövője a tét

Japánban tárgyalt az Európai Bizottság elnöke.

2022.05.12. 09:30

Bejelentették - Finnország belépne a NATO-ba

A finn elnök és a miniszterelnök támogatja a csatlakozást.

2022.05.12. 09:06

Mönchengladbach-Ukrajna meccs

A német élvonalban szereplő Borussia Mönchengladbach otthonában jótékonysági mérkőzést játszott az ukrán labdarúgó-válogatott, amely először lépett pályára azóta, hogy Oroszország - fehérorosz támogatással - február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. A találkozót - amelyen több ezer néző lengetett sárga-kék ukrán zászlót - a vendégek 2-1-re megnyerték. Az összecsapás teljes bevételét olyan jótékonysági szervezeteknek ajánlották fel, amelyek az ukrán civileket segítik. A vendégek több kulcsjátékosukat nélkülözni kényszerültek a mérkőzésen, miután klubjaik nem engedték el őket a bajnoki hajrában. "Ez a meccs nagyon fontos volt a válogatottunknak és a hazánknak is. Azt éreztük, hogy nem vagyunk egyedül, az egész világ mögöttünk áll" - nyilatkozta Andrij Voronyin, volt ukrán válogatott játékos, aki szakkommentátor volt a találkozón. Ukrajna még versenyben van a katari világbajnokságon való részvételért, az európai pótselejtező - esetükben elhalasztott - első körében június elsején Skóciával mérkőzik meg. A párharc továbbjutója négy nappal később Wales ellen lép pályára. Utóbbi összecsapás győztese utazhat a vb-re, amelyet november 21. és december 18. között rendeznek. (MTI)

2022.05.12. 09:05

Nagy bejelentést tehet Finnország

Csütörtök délelőtt hivatalosan kérheti felvételét a NATO-ba az ország, feladva a II. világháború óta tartó semlegességét.

2022.05.12. 08:45

Tucatjával mondják fel a BKV-s szerződéseket

Ez éves szinten több tízmilliárd forintos többletkiadást jelent a közlekedési cégnek.

2022.05.12. 07:50

Tízezren jöttek szerdán

Magyarországra szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 5246 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4382-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 544 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - tájékoztatott az ORFK. Az ukrajnai háború elől szerdán 77 ember, köztük 43 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte csütörtökön a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr-képzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben. (MTI)

2022.05.12. 07:35

Orosz hackerek a "csizmában"

Oroszbarát hackerek intéztek kibertámadást szerdán különböző olasz intézmények, egyebek között a védelmi minisztérium és a szenátus honlapjai ellen - jelentette az olasz hírügynökség. Az ANSA beszámolója szerint a Killnet nevű hackercsoport jelentkezett a támadás elkövetőjeként, amelynek az olasz Közegészségügyi Intézet (ISS) az Olaszországi Autóklub és az országos fuvarozói egyesület is áldozatul esett. Az érintett honlapok este hét órakor még elérhetetlenek voltak, a védelmi tárca internetes felületén pedig az az üzenet jelent meg, hogy az oldal karbantartás alatt áll. A rendőrség részleteket nem említve közölte, hogy nyomozást indítottak az ügyben. A védelmi minisztérium, illetve az olasz kiberbiztonsági hatóság nem reagált eddig megkeresésekre. Oroszország február 24-én indított ukrajnai hadművelete nyomán számos nyugati államban fokozták a készültségi szintet a számítástechnikai rendszerek és infrastruktúra elleni lehetséges kibertámadások miatt. (MTI)

2022.05.12. 07:25

Ellenszankciók hosszú sora

Az orosz kormány 31 európai, amerikai és szingapúri energiaipari vállalatot sújtott szerdán ellenszankciókkal, köztük a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit. A rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lesz lebonyolítani. Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez egyebek között a már megkötött külkereskedelmi szerződésekre is vonatkozik. A tilalmakat korábban elnöki rendelet határozta meg, és amelyeket most kormányrendelet konkretizált. Egyebek között megtiltotta a szankciós listán szereplő vállalatok javára történő kifizetéseket, értékpapírügyleteket, a tulajdonukban lévő vagy általuk bérelt hajók befutását az orosz kikötőkbe. Az orosz szankciós lista egyebek között a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, és az EuRoPol GAZ vállalat nevét tartalmazza. Gazprom-csoport március 31-én megszüntette részesedését a Gazprom Germania Gmbh-ban és a vállalat tulajdonában lévő összes eszközben, beleértve a Gazprom Marketing & Trading Ltd. vállalatot is. A holding már nem tulajdonosa a Gazprom Export Business Servicesnek, a Szentpéterváron bejegyzett leányvállalatnak, amely viszont a Gazprom Germania GmbH egyedüli alapítója. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyének használatával. A német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium a Gazprom Germania GmbH-t szeptember 30-ig a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte. A Gazprom Germania egy nemzetközi vállalatcsoport, amely leányvállalata, a Gazprom Marketing & Trading révén földgázzal kereskedik a brit spotpiacokon és cseppfolyósított földgázt értékesít Délkelet-Ázsiában, egy másik leányvállalata, a Gazprom Schweiz AG révén pedig földgázzal kereskedik Közép-Ázsiában és a volt Szovjetunió területén, valamint Ausztriában, Olaszországban és Szerbiában. A földgáz kereskedelme és értékesítése Németországban elsősorban a Wingason keresztül, Csehországban és Szlovákiában pedig a Vemex Gazprom Germanián keresztül történik. A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, egyebek között a Wingasszal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projekten dolgozott Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban. Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa. (MTI)

2022.05.12. 07:24

Orosz tábornok: több ország is benne volt a katonai célú biológiai kutatásokban Ukrajnában

Nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem Németországnak és Lengyelországnak is voltak katonai célú biológiai projektjei Ukrajnában - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka szerdán kamerák előtt nyilatkozva.

2022.05.12. 07:24

Ukrán EU-tagság: a nagy dilemma, amit most Emmanuel Macron próbál megoldani

A héten a francia elnöktől a német külügyminiszterig ismét több fontos EU-politikus igyekezett eloszlatni a „gyors EU-tagság” lehetőségéről táplált ukrán elképzeléseket. Macron még pótlékot is felajánlott egy leendő „Európai Politikai Közösség” formájában, amit német részről is támogattak. Közben folyik a találgatás, hogy vajon mindezek mögött csak tagállami önzés, vagy bürokrata lassúság áll? Valójában többről van szó.

2022.05.12. 07:20

Kitálalt a hírhedt orosz árnyékhadsereg korábbi zsoldosa

Először szólalt meg egy volt zsoltos a hírhedt Wagner-csoportból. A férfi az ultratitkos milícia tagja volt, amelyet Vlagyimir Putyin magánhadseregeként emlegetnek, holott Oroszországban hivatalosan nem is ismerik el a létezését.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×