eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
SAINT-PETERSBURG, RUSSIA - 2022/03/08: A logo of Shell oil company is seen at service station. Today Shell announced its intention to withdraw from Russian oil and gas and it will also shut its service stations, aviation fuels and lubricants operations in Russia. (Photo by Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Megvan, melyik orosz cég veszi meg a Shell érdekeltségeit

Gigaüzlet, 411 benzinkúttal - és ez még csak az egyik fele.

Oroszország második legnagyobb olajtermelője, a Lukoil megvásárolja a Shell orosz kiskereskedelmi benzinkút- és kenőanyag-üzletágait – közölték a társaságok csütörtökön. A brit olajipari nagyvállalat az ukrajnai inváziót követően kivonul az országból.

A Shell közleménye szerint az ügylet 411 kiskereskedelmi benzinkutat foglal magában, főleg Oroszország középső és északnyugati régióiban, valamint tartalmazza a Torzhok kenőanyagkeverő üzemet.

Az ügylet pénzügyi feltételeiről nem közöltek részleteket, a folyamat várhatóan még ebben az évben lezárul, ha az orosz monopóliumellenes hatóságok is jóváhagyják - írta a Reuters.

A Shell március 8-án jelentette be, hogy fokozatosan kivonul Oroszországból annak Ukrajna ellen indított katonai műveletei miatt. A távozás a cég korábbi közlése szerint akár 5 milliárd dollárjába is kerülhet.

"A megállapodás értelmében a Shell Neft jelenleg foglalkoztatott több mint 350 embere kerül át az üzlet új tulajdonosához" - ismertette a közleményben Huibert Vigeveno, a Shell downstream igazgatója.

"A Shell kiváló oroszországi üzleteinek felvásárlása jól illeszkedik a Lukoil azon stratégiájába, hogy fejlessze kiemelt értékesítési csatornáit, beleértve a kiskereskedelmet, valamint a kenőanyag üzletágat" - mondta Maxim Donde, a Lukoil alelnöke.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×