INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

aréna

tálas péter

vlagyimir putyin

ukrajna

Tálas Péter, a Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar dékánja érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pódiumbeszélgetésére 2015. május 22-én.

Tálas Péter: Európa nem rúghat többé labdába önálló, közös haderő nélkül

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója szerint már nem Vlagyimir Putyin tervei a fontosak, hanem a lehetőségei, az orosz hadseregről kialakított kép márpedig hamis.

Tálas Péter az Arénában
 

Oroszország elveszítheti csúcshatalmi státuszát, és egy új kétpólusú világrendben Európának sem lenne jelentős szerepe közös haderő nélkül – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója.

"Egyszerűen megfogalmazva két tétje van a háborúnak: be tudjuk-e bizonyítani, hogy Oroszország katonailag, hagyományos technika tekintetében is csak egy regionális hatalom, nem tartozik a csúcshatalmak (USA, Kína) közé, illetve Oroszország mint regionális hatalom a jövőben lemond-e a háborúról mint a nagyhatalmi politika eszközéről" – mondta a szakértő. Hogy ez időben mikorra dőlhet el legkésőbb, azzal kapcsolatban Vlagyimir Putyin életkorára utalt, aki hamarosan 70. életévébe lép.

Felmerülhet viszont a kérdés, hogy Oroszország ambícióinak letörése jó-e Európának, ez ugyanis azt is jelentené, hogy nincsenek többé "természetes kapcsolatok", az energiaútvonalak megszűnnek, ebből pedig az következik, hogy Kína és az Egyesült Államok marad csak nagyhatalomként.

"A jelenlegi helyzetben Oroszországot benyomjuk Kína mellé, de a kínai–orosz kapcsolat aszimmetrikus lesz. Az Egyesült Államok kihívója Kína lesz. Másrészt viszont

sikerülhet bebizonyítania Oroszországnak elsősorban gazdaságilag azt, hogy érdemes lemondania a háborúról, különben nem lesznek kapcsolatai.

Ez esetben visszaépíthető ez az egész történet; kereskedni lehet majd azzal az Oroszországgal, amely lemond a háborús eszközről" – fejtegette Tálas Péter.

Az európai biztonság szempontjából szerinte azért lenne fontos a béke, hogy maradjon remény az EU pólusképző tényező szerepére.

Tálas Péter szerint Vlagyimir Putyinnak hiába vannak tervei Ukrajnával, ha az orosz haderő azokat nem képes végrehajtani.

"Már nem a tervei fontosak, hanem a lehetőségei. Természetesen jönnek majd még olyan nyilatkozatok, hogy teljes Ukrajnát akarják, de az orosz haderő a célok elérésére egyre kevésbé lesz képes: az orosz haderőről kialakított kép hamis, mert ha technikailag volt is fejlődés,

a műveleti kultúra, a harci morál, a hadsereg végrehajtási fegyelme semmit sem változott.

A tiszti kar és a legénység korrupt, eladja a benzint, megoldatlan a logisztika, emiatt rekvirálásra kényszerülnek, eladják a harckocsikból a motort. Hiába mennek oda a tábornokok, nem képesek összehangolt műveleteket végrehajtani, továbbra is az az orosz taktika van, hogy nyomunk, nyomunk, nyomunk, megyünk előre, és lassan felőröljük az ellenfél ellenállását. Ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin győzelmet hirdethessen majd, lebegtetnie kell a terveit" – ecsetelte Tálas Péter.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Aréna - Táles Péter - mi a háború tétje?
 
Aréna - Tálas Péter - orosz haderő (Exterde Tibor)
 
A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018