eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
27 July 2019, Russia, Sewastopol: The Russian warship Suzdalets of the Russian Black Sea Fleet sails off the port of Sevastopol. The small submarine defence ship belongs to the project 1124M which was developed in Selenodolsk for coastal defence in the close range since 1963. Ships should be able to fight enemy submarines and, if necessary, lay minefields with sea mines. Photo: Ulf Mauder/dpa (Photo by Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images

Szakértő: Könnyen lehet, hogy szerep jut a delfineknek az orosz-ukrán háborúban

Műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy az orosz haditengerészet delfineket is csatasorba állított a hadiflottája szevasztopoli kikötőjének védelmére. A tengeri emlősök katonai célú alkalmazása a hidegháború idejéig nyúlik vissza – mondta az InfoRádióban Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A tengeri emlősök katonai célú alkalmazása nem új keletű, már a hidegháborúban megkezdődött – szovjet és amerikai oldalon egyaránt. Sőt, maguk az ukránok is folytattak ilyen jellegű kísérleteket a Krímben. A félsziget 2014-es elcsatolásakor viszont a delfinkiképző telepet az állatokkal együtt az orosz fél „einstandolta” – ismertette Kaiser Ferenc megjegyezve: olyannyira nyílt titoknak számítottak az ilyen jellegű kísérletek a hidegháborúban, hogy Robert Merle 1967-es Állati elmék című utópisztikus regényében is visszaköszöntek.

Az oroszok a palackorrú delfinek mellett belugákat (fehér delfin) is alkalmaznak, melyek persze nem túl távoli rokonaik előbbi, rendkívül intelligens társaiknak. Olyannyira, hogy aknákat és búvárokat is képesek felkutatni, de hámok segítségével egy kamerát vagy egy szonárberendezést is szállíthatnak a hátukon, tehát kvázi intelligens felderítő eszközként is használhatják az állatokat – magyarázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Maga az állat nyilván nem tudja, hogy katonai feladatot teljesít, inkább úgy fogja föl, mint egy játékot, akárcsak a különböző akváriumok delfin- és fókashow-jain. Az amerikaiaknak ráadásul volt is olyan programjuk, amelyben oroszlánfókákat képeztek ki sarkvidéki környezetben, lényegében a bázisaik körüli járőrtevékenységre – tette hozzá Kaiser Ferenc. Érdekességként azt is megjegyezte, hogy egyes esetekben az oroszok állítólag arra is kiképezték az állataikat, hogy meg is támadják a búvárokat, de ez nem megerősített információ.

A biztonság- és védelempolitikai szakértő szavai szerint a háború előtt nem sokkal több állatot is a Fekete-tengerre költöztettek az oroszok. Vélhetően nem azért, hogy nyaraltassák ezeket a jószágokat, inkább azért, hogy bevessék őket, akár felderítési célra is. Miután azonban Oroszország meglehetősen nehézkesen közöl adatokat, ezért nem is tudni, hogy valójában mennyi állatot és milyen kötelékben, milyen feladatra használnak. Így aztán akár a szevasztopoli kikötőben lehorgonyzott orosz hajókat is védhetik kiképzett delfinek.

Annál is inkább lehet szándékuk ilyesmire, mert az ukrán különleges műveleti erőknek a közelmúltban volt néhány sikeres akciója, mely során felrobbantottak egy orosz lőszerraktárat és elpusztítottak egy üzemanyagraktár-bázist. Vagyis igenis létező probléma, hogy abban hatalmas szevasztopoli kikötőkomplexumban esetleg ukrán szabotőrök vagy különleges műveleti katonák próbáljanak meg tapadóaknákat vagy más egyéb eszközöket az orosz hajókra erősíteni, ami ellen az oroszok valahogy védekezni akarhatnak – magyarázta Kaiser Ferenc.

(Képünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×