eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz légicsapásban lerombolt híd alatt épített átjárón menekülnek emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kiút a pokolból – Orosz bombázások lehetetlenítik el egy Kijev közeli város lakosainak menekülését

A fővárostól nyolc kilométerre fekvő Irpinyből kivezető evakuációs útvonalat folyamatosan bombázzák és lövik az oroszok.

Az elmúlt napokban egyre hevesebben támadják a kisvárost, miközben az orosz hadsereg egyértelműen Kijev lerohanására készül: az Irpinyt Kijevvel összekötő hidat az ukránok épp az orosz hadoszlop lassítására robbantották fel, törmelékből és deszkákból álló, ideiglenes szerkezet segíti most a helyieket a folyón történő átkelésben.

Az útvonalat még csak egy napja használták az irpinyiek arra, hogy elhagyhassák városukat, amikor a menekülő civilekkel szembeni támadások száma gyanúsan megsokszorozódott. A főleg nőkből és gyermekekből álló menekülők az egyre közelebbről érkező becsapódások hanghatásaitól megrettenve vetik magukat földre a Sky News cikke szerint: plüsseiket szorongató gyerekek kezét fogva menekülnek a szülők minél messzebbre a heves támadásokról.

"Az oroszok mindenhol ott vannak és lőnek mindenre"

– mondta el egy fiatal menekülő. Úgy tűnik, hogy az orosz katonák behatoltak Irpinybe – több szemtanú is elmondta, hogy csapatokat láttak a városon belül és a város körül mozogni.

A városban tartózkodók közt sokan vannak olyanok, akik támadás alatt álló környező falvakból menekültek el, majd Irpinyben kerestek menedéket, de itt sem tudhatják már magukat biztonságban.

Egy édesanya tizenöt éves fiával érkezett egy közeli faluból – a fiú, Ivan azt mondja, ott minden a tűz martalékává vált, nincsen már semmi, amit meg lehetne védeni vagy újjáépíteni. A menekülő család a nagyszülőket hátra kellett hogy hagyja: az ő egészségi állapotuk nem elég jó ahhoz, hogy át tudjanak szökni az egykori irpinyi híd romjai alatt található menekülési útvonalon.

"Ott hagytam őket, hogy meghaljanak. Aztán visszaküldtem értük a férjemet. Nem tehetem meg ezt velük" – mondta Leszja Wagner.

Irpiny környékén katonák és civilek egyaránt megsérülnek: hátba lövik őket vagy repeszek fúródnak lábukba, érszorítóként van, aki az övét kénytelen használni. A kisgyerekeket sokkos állapotban levő szüleik próbálják megnyugtatni. Van, aki kisebb csomagokkal, szatyrokkal indult útnak, de

akad olyan is, aki nem hozott magával semmit.

Ezen a veszélyes úton egy nappal hamarabb még bárki besétálhatott Irpinybe: mostanra életveszélyt jelent rálépni.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz fegyveres erők hétfő délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál, Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×